Tema Brexit

Storbritannien: Dronningen trækkes ind i Brexit-debat

Tabloid-avis hævder, at Elizabeth II støtter en udmeldelse af EU. Kongehuset afviser.

Dronning Elizabeth II var - tilfældigvis formentlig - iklædt EU-flagets farve, da hun i går besøgte prins Charles' fond i London. (Foto: Chris Jackson © Scanpix)

"Dronning støtter Brexit".

Der er ingen forbehold på forsiden af tabloid-avisen The Sun, som i dag med kæmpestore typer fortæller, at dronning Elizabeth II støtter Storbritanniens udmeldelse af EU - den såkaldte "Brexit".

Avisens afsløring bygger på en anonym klide, der siger, at monarken gjorde sin stilling klar i en samtale med daværende vicepremierminister Nick Clegg under en frokost i 2011.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

- Folk, der hørte samtalen, blev ikke efterladt med nogen som helst tvivl om dronningens holdning til europæisk integration, siger kilden.

Kongehuset afviser

Der er dog flere problemer med historien, skriver blandt andet avisen The Independent.

For eksempel bliver den afvist af hovedpersonerne. Kongehuset fastholder i en udtalelse, at dronningen er "politisk neutral", når det gælder den kommende folkeafstemning om Storbritanniens EU-medlemskab 23. juni i år.

Nick Clegg går skridtet videre og rejser tvivl om, hvorvidt samtalen overhovedet har fundet sted. Han kalder The Suns artikel for "nonsens":

Stor indflydelse

Uanset hvad dronningen sagde til hvem for fem år siden, siger den store debat om The Suns forside i Storbritannien i dag meget om kongehusets indflydelse.

Meningsmålingerne viser nærmest dødt løb mellem de to fløje i spørgsmålet om, hvorvidt Storbritannien skal blive i EU. Og hvert ord, dronningen siger om noget, der kunne tolkes som en reference til folkeafstemningen, vil blive vejet på en guldvægt.

Dronningen blandede sig i folkeafstemningen om Skotlands uafhængighed i 2014. Og hendes udtalelse om, at vælgerne "skulle tænke sig grundigt om" viste sig at være "eksplosiv", skriver Daily Mail.

På sociale medier håber tilhængere af Brexit tydeligvis på en gentagelse. The Suns forside bliver flittigt delt, ofte med kommentaren "Gud bevare dronningen".