Tema Brexit

Britiske ministre vildt uenige: Hvem vil blive i EU - og hvem vil ud?

Der er store spændinger i det konservative regeringsparti i Storbritannien. Hvem vil forlade EU - og hvem vil blive? DR giver dig et overblik her.

Der hersker uenigheder og tvivl vedrørende aftalen blandt adskillige af Tory-regeringens fremtrædende medlemmer. (© (c) Scanpix)

Storbritannien skal om fire måneder stemme om landets fremtid i EU. Det sagde landets konservative premierminister David Cameron, efter han fredag aften fik forhandlet en EU-aftale hjem i Bruxelles.

David Camerons ved, hvor hans kryds skal sættes.

- Lad mig sige det klart: At forlade EU vil true vores økonomiske og nationale sikkerhed, sagde Cameron, da han fredag annoncerede datoen for folkeafstemningen.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

Men befolkningen er splittet. Det samme er det konservative regeringsparti, hvor langt fra alle er enige med deres premierminister.

I løbet af dagen har flere af dem gjort deres standpunkt klart. DR Nyheder har her samlet et overblik over de konservative EU-stemmer.

De der stemmer for at blive i EU

David Cameron, premierminister

(Foto: Toby Melville © (c) Scanpix)

Cameron største opgave henover foråret er at overbevise briterne om at blive i EU i den reformerede udgave, som han forhandlede hjem under maratonforhandlinger i Bruxelles.

- Familier over hele Storbritannien får fordelene ved at være inden for EU som flere job, lavere priser og større sikkerhed. Men vores særstatus gør, at vi nu står uden for de dele af EU, der ikke fungerer for os, sagde han i dag foran Downing Street 10.

George Osborne, finansminister

(Foto: Justin Tallis © AFP or licensors)

George Osborne har valgt at bakke op om David Camerons linje.

Osborne ses som en af kronprinserne i det konservative parti, og flere analytikere mener, at et "nej" kan koste ham en eventuel fremtidig formandspost.

Jeremy Hunt, sundhedsminister

Hunt har tidligere været meget EU-skeptisk - også direkte over for David Cameron.

Jeremy Hunt har før sagt, at han ville stemme imod, at Storbritannien skulle forblive i EU, men er nu tilfreds med den aftale, Storbritannien har forhandlet sig til.

Patrick McLoughlin, transportminister

Transportministeren har længe været mere positivt stemt over for EU end mange af sine partifæller. Han har tidligere givet udtryk for, at mange blandt de konservative fokuserer på de negative sider af EU fremfor de positive.

Theresa May, indenrigsminister

(Foto: Justin Tallis © AFP or licensors)

Theresa May har været meget optaget af immigrationen til Europa og Storbritannien. Hun støtter genforhandlingen - blandt andet fordi hun mener, at det gør det nemmere at udvise udenlandske kriminelle fra Storbritannien.

Greg Hands, skatteminister

Er længe blevet anset som en stor modstander af EU, men han har tidligere udtalt, at den bedste løsning er en vidtrækkende reform - derfor er han positivt stemt over for den nye aftale.

Justine Greening, udviklingsminister

(Foto: NIKLAS HALLE'N © AFP or licensors)

Greening er - ligesom Greg Hands - blevet anset som skeptiker. Hun er dog positivt stemt over for den nye aftale.

Elizabeth Truss, miljøminister

Truss mener, at aftalen er god for nationens økonomi, da den giver briterne et større nationalt råderum i forhold til egne sociale og økonomiske reformer.

Oliver Letwin, rådgiver for David Cameron

(Foto: NIKLAS HALLE'N © AFP or licensors)

Den erfarne politiker, der har befundet sig i hjertet af britisk politik i tre årtier, har givet udtryk for, at det er en g0d aftale for nationen, selvom han tidligere har sagt, at han var parat til at forlade EU.

David Mundell, minister for Skotland

Har generelt været pro-EU og mener, at aftalen er det rette for Skotland og EU.

Sajid Javid, den øverste erhvervsminister

(Foto: Stefan Wermuth © (c) Scanpix)

Javid har været meget skeptisk, hvad angår medlemskab af EU.

Han har udtalt, at han ikke ville fælde en eneste tåre, hvis Storbritannien forlod unionen. Men nu har han efter alt at dømme ændret mening og er for et medlemskab baseret på en særaftale på grund af de økonomiske risici forbundet med et EU-exit.

Matthew Hancock, (Cabinet Office minister)

Han er positivt stemt, da han mener, at det kan koste dyrt at forlade EU.

Anna Soubry, erhvervsminister med ansvar for innovation og kompetencer

(Foto: NIKLAS HALLE'N © AFP or licensors)

Hun er en af de mest højlydte stemmer for et fortsat medlemskab og har været kritisk over for sine partifællers skepsis, da hun mener, at de er besatte af et exit uden at tænke over mulige konsekvenser.

Stephen Crabb, minister for Wales

Crabb mener, at Wales har store økonomiske fordele af et fortsat medlemskab. Efter aftalen tweetede han, at han var meget positiv indstillet.

Robert Halfon, konservativ næstformand

(Foto: Stefan Wermuth © (c) Scanpix)

Halfon har tidligere udtalt sig kritisk omkring et fortsat medlemskab. Han er dog loyal over for David Cameron og er derfor på ja-siden.

Greg Clark, (communities secretary)

Er også loyal over for premierminister-Cameron, da han mener, at europæisk frihandel sammenholdt med egen grænsekontrol og valuta er den bedste løsning.

De der forventes at stemme for

Philip Hammond, udenrigsminister

(Foto: Justin Tallis © AFP or licensors)

Hammond anses af onde tunger for en vendekåbe, da han forventes at droppe sin EU-skepsis og bakke op om Camerons ja-kampagne.

Amber Rudd, energiminister

Der har været usikkerhed omkring hendes holdning til Storbritanniens EU-fremtid. Hun udtalte for nyligt, at hun var for en EU-reformation, og derfor forventes det, at hun vil støtte den nye aftale.

Mark Harper, politisk indpisker

Det er Harpers opgave at sørge for, at hans konservative kolleger støtter David Camerons planer. Derfor forventes det, at han selv er positivt stemt for den nye aftale.

Michael Fallon, forsvarsminister

(Foto: NIKLAS HALLE'N © AFP or licensors)

Er også en af de konservative, der har udtryk sig i kritiske vendinger omkring EU-medlemskabet. Han bliver dog anset som en tæt støtte af sin premierminister, og derfor er han formentlig for den nye aftale.

Jeremy Wright, rigsadvokaten

Er ifølge britiske medier splittet, hvad angår fortsat medlemskab. Ifølge BBC har han været for Storbritanniens exit fra EU, men er nu - formentlig - på David Camerons side.

De der mangler at bestemme sig

Boris Johnson, borgmester i London

(Foto: Stefan Wermuth © (c) Scanpix)

Londons karismatiske borgmester er ikke minister i Camerons regering, men han er medlem af Underhuset for de konservative og har ambitioner om at beklæde posten som premierminister engang.

Johnson ventes at være varmt indstillet over for medlemskab af EU. Men i den senere tid har han flirtet med EU-skeptikerne - en kurs analytikere forventer at se mere af, hvis det ser ud som om, den fløj vinder afstemningen. Da kan det øge hans chancer for at blive premierministerkandidat.

De der stemmer for at forlade EU

Michael Gove, justitsminister

(Foto: Stefan Wermuth © (c) Scanpix)

Selvom Gove anses som en loyal ven af David Cameron, er det bekræftet fra øverste side, at han er imod et fortsat EU-medlemskab.

Sammen med Ian Duncan Smith og Chris Grayling er han aktiv i kampagnen Vote Leave (stem for at forlade EU, red.), og de tre stod kort efter Camerons tale i dag bag efter stort banner med netop det budskab.

Iain Duncan Smith, minister for arbejde og pension

Der har ikke hersket tvivl om, at Duncan Smith er imod et fortsat EU-medlemskab, da han er kendt som en af de største EU-skeptikere i partiet.

Chris Grayling, leder af Underhuset

Det er velkendt, at Grayling er EU-skeptiker og ikke bange for at forlade EU.

Andrea Leadsom, energiminister

Kort efter Camerons tale lørdag udsendte Andrea Ledsom en pressemeddelelse om, at hun var imod aftalen.

- Det er hverken en nem eller hurtig beslutning, da jeg i mange år har været en stærk fortaler for reformer i EU, skrev hun blandt andet.

Theresa Villiers, minister for Nordirland

(Foto: Stefan Wermuth © (c) Scanpix)

Villiers er en af partiets største EU-modstandere og er derfor en sikker modstander af aftalen.

Priti Patel, beskæftigelsesminister

Højlydt og fremtrædende EU-skeptiker, der har udtalt, at Storbritannien vil have "mindre Europa og mere Storbritannien".

John Whittingdale, kulturminister

Whittingdale har længe været imod et EU-medlemskab, så det er ikke nogen overraskelse, at han er imod den nye aftale.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube