Danmark har modtaget flere syriske flygtninge end 15 EU-lande tilsammen

Siden januar 2012 har Danmark modtaget flere syriske flygtninge end 15 andre EU-lande har modtaget tilsammen.

Danmark har i perioden 1. januar 2012 til 1. september 2014 modtaget flere syriske flygtninge end de 15 EU-lande, som kan ses i grafikken, har modtaget tilsammen.

Det viser en analyse af tal fra EU-kommissionens statistiske tjeneste Eurostat, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har foretaget.

- Sverige var tidligt ude og sige, at de ville give beskyttelse til alle, der nåede Sverige fra Syrien. Det kan betyde noget for tilstrømningen til Danmark. Man skal igennem Danmark for at nå til Sverige. Hvis de bliver opdaget her, så er de nødt til at søge asyl her, siger seniorforsker ved DIIS Ninna Nyberg Sørensen.

Flygtninge følger ofte bestemte ruter og hører fra menneskesmuglere og fra bekendte, hvor det er muligt at få asyl. Men det kan ikke forklare den store tilstrømning til Danmark, siger Ninna Nyberg Sørensen:

- Den store tilstrømning til Danmark kan ikke skyldes dette – fordi dansk flygtningepolitik er meget restriktiv.

FN anerkender Danmarks indsats overfor syriske flygtninge.

- Danmark gør det godt, både når det gælder asyl til flygtninge og at yde økonomisk støtte i nærområderne, siger Markku Aikomus, talsmand for FN`s Flygtningehøjkommissariats regionale kontor for Nordeuropa (UNHCR) til DR Nyheder.

UNHCR: Alle kan gøre mere

5.935 syriske flygtninge har i den nævnte periode banket på Danmarks dør og bedt om asyl. I samme periode har 4.865 syrere bedt om asyl i de andre 15 EU-lande tilsammen.

Tallene viser udelukkende, hvor mange syrere, der kommer til landene og intet om, hvor mange der opnår asyl.

- Det er rigtigt, at der er stor forskel på, hvor mange flygtninge de Europæiske lande modtager. Vi opfordrer de lande, der tager færrest, til at tage flere, siger Markku Aikomus fra UNHCR til DR.

Han peger på, at antallet af flygtninge lige nu er det højeste siden 2. Verdenskrig, og at alle lande kan gøre mere.

- 86 procent af alle flygtninge i verden befinder sig i U-lande, der er dårligst i stand til at hjælpe. Så alle rige lande bør og kan gøre mere, siger Markku Aikomus fra til DR.

Danmark på femteplads i Europa

Danmark har i perioden 1. januar 2012 til 1. september 2014 modtaget 5.935 syriske flygtninge. Det svarer til, at vi har modtaget 1,05 syrisk flygtning pr. 1000 indbyggere i Danmark.

I hele Europa er der ifølge Eurostat kun fire andre lande, der har modtaget flere syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere, mens 27 europæiske lande har modtaget færre.

Opgørelsen viser flygtningetal fra de 28 EU-lande plus Schweiz, Norge, Island og Liechtenstein.

Tallene viser alene, hvor mange syriske flygtninge, der i perioden har banket på døren og dermed skal have deres sager behandlet i de enkelte lande. De siger intet om, hvor mange der opnår asyl, eller hvordan de bliver behandlet i landene.

UNHCR: Forskel på landenes asylberedskab

FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR peger på, at flygtninge søger til de lande, hvor asylsystemet og integrationen af fremmede fungerer bedst.

- Nogle lande har ry for at behandle flygtninge godt og for at have velfungerende asylsystemer og programmer for integration. Det er med til at tiltrække flygtninge og til at skabe forskelle på, hvor mange flygtninge der kommer til de forskellige lande, siger Markku Aikomus, talsmand for UNHCR i Nordeuropa til DR Nyheder.

Sverige topper listen

Sverige har modtaget næsten fem syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere siden januar 2012, og broderlandet ligger dermed helt i top.

Sverige har altså modtaget næsten fem gange så mange syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere som Danmark.

- Når så mange syriske flygtninge kommer til Sverige, skyldes det blandt andet, at der i forvejen er mange syrere i Sverige. Så flygtningene søger dertil, hvor de har familie eller venner i forvejen. Og så har Sverige ry for at behandle fremmede godt og for at have et godt asylsystem, siger Markku Aikomus, talsmand for UNHCR i Nordeuropa til DR Nyheder.

Også Cypern, Malta og Bulgarien har modtaget flere syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere end Danmark.

Listens bundskrabere

Helt i bunden af listen ligger Liechtenstein, der slet ikke har fået besøg af syriske flygtninge.

Men også store lande som Frankrig, Italien og Storbritannien modtager væsentligt færre syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere end for eksempel Danmark.

UNHCR arbejder på at få de europæiske lande til at løfte en større del af det massive syiske flygtningeproblem og har lavet en rapport om, hvad Europa kan gøre. Se rapporten her.