Tema Krigen i Syrien

De Hvide hjelme – Syriens helte under anklage

De er nogle af den syriske borgerkrigs få virkelige helte, og de er for andet år i træk blevet indstillet til Nobels Fredspris.

En frivillig fra De Hvide Hjelme hjælper en ældre mand over gaden i det nordlige Aleppo i Syrien. (Foto: Nurphoto © This content is subject to copyright.)

’De Hvide Hjelme’ er omkring tre tusind frivillige, der udgør en slags civilforsvar i de oprørskontrollerede områder uden for den syriske regerings kontrol. Siden 2013 har de næsten hver dag bjærget døde eller sårede mænd, kvinder, gamle og børn ud af sammenstyrtede bygninger efter det syriske regimes bombardementer.

De Hvide Hjelme siger, at de har reddet over 60.000 menneskeliv. Selv har de mistet flere end 130 af deres kammerater.

De seneste tre døgn har en skrøbelig våbenhvile givet De Hvide Hjelme en hårdt tiltrængt pause fra et ekstremt farligt arbejde.

- Det er veldokumenteret, at den syriske regering målrettet har gjort hospitaler og sundhedsklinikker til mål for angreb, men det gælder også ambulanceførere og bjærgningsarbejde som De Hvide Hjelme, siger den danske journalist Nagieb Khaja, der fornylig fik vist sin nyeste film om netop De Hvide Hjelme på satellit-kanalen Al-Jazeera English.

Dobbelt-angreb

De fleste af de over 130 dræbte bjærgningsarbejdere er døde i såkaldte ’double tap’-angreb. Sådanne angreb ses ofte, når det syriske eller russiske flyvevåben bomber en bygning i fx Aleppo.

Her ved piloterne, at De Hvide Hjelme vil ankomme kort efter for at redde så mange af ofrene som muligt ud af ruinerne. Når redningsfolkene når frem, vender flyene så tilbage og kaster endnu en bombe samme sted.

De Hvide Hjelme
  • De Hvide Hjelme udgør civilforsvaret i en række byer i de oprørskontrollerede dele af Syrien.
  • Der er omkring 3.000 medlemmer af korpset.
  • De Hvide Hjelme bliver støttet af en lang række private organisationer, velgørere og regeringer, blandt andet Storbritannien og USAs. USA har doneret 23 mio. dollar til hjælpearbejdet.
  • Over 130 medlemmer af korpset har mistet livet siden 2013.
  • De Hvide Hjelme er for andet år i træk indstillet til Nobels Fredspris.
  • Over 128.000 brugere har skrevet under online på en erklæring til støtte for nomineringen.

Både syriske og en række internationale menneskerettighedsorganisationer har dokumenteret ’double tap’-angreb, som regimet og dets allierede gennemfører i håb om at knække moralen og håbet blandt civile og oprørere i de dele af landet, regeringen har mistet kontrol med.

De Hvide Hjelmes arbejde i Aleppo og andre bomberamte syriske byer er blevet anerkendt og prisbelønnet af udenlandske private hjælpeorganisationer, som igen i år har indstillet de frivillige til Nobels Fredspris for deres indsats.

Kampagne på sociale medier mod syriske helte

Men det syriske regime og dets russiske støtter har iværksat en omfattende smædekampagne imod De Hvide Hjelme.

Kampagnen bliver ført både i etablerede russiske og syriske medier og på sociale platforme som Facebook og Twitter. Den bliver ført af enkelte vestlige journalister, anonyme kilder og tilsyneladende ’almindelige syrere’ på sociale medier. Hér bliver De Hvide Hjelme blandt andet stemplet som ’Al-Qaeda med en ansigtsløftning’.

Kampagnens iværksættere præsenterer seere og læsere for billeder og videoklip, der skal dokumentere, at De Hvide Hjelme er en del af de terrornetværk, der findes i de oprørskontrollerede områder.

En af de videoer, der bliver delt som dokumentation, viser to mænd klædt i De Hvide Hjelmes beige veste og hjelme, der jubler sammen med medlemmer af en jihadistisk gruppe med tilknytning til Al Qaeda.

En 15-årig er blandt hjælperne i organisationen, der hvert år redder mange menneskeliv i Syrien. (Foto: Nurphoto)

På en anden video ser man 3-4 mænd også i beige veste og hvide hjelme magen til dem, De Hvide Hjelme bruger, med Kalashnikov-rifler. Tilsyneladende beviser på, at medlemmerne af det frivillige civilforsvar er del af det væbnede oprør.

- Det er en nedrig kampagne. De er på ingen måde en trussel mod andre. De redder liv, de tager ikke liv. De er idealister og prøver bare at være der for deres medborgere, siger Nagieb Khaja, der tidligere i år tilbragte adskillige dage på at arbejde døgnet rundt med medlemmer af De Hvide Hjelme i Aleppo.