Tema Valg i USA 2016

Den brillante 'wacko bird': Tea party-senator Cruz fører an i præsidentræset

PORTRÆT: Han er upopulær i Det Republikanske Parti, men elsket af de vrede, kristne, Obama-kritiske vælgere. Mød Ted Cruz, der har førertrøjen på i ræset om at blive Republikanernes præsidentkandidat.

Ted Cruz tog otte delegerede med fra Iowa og vandt dermed staten. Han har et særligt godt tag i kristne og Washington-kritiske vælgere. (Foto: Brendan Hoffman © Scanpix)

Den lange vej mod det ovale arbejdsværelse i Washington D.C. blev natten til tirsdag skudt i gang med en overraskende sejr til den 45-årige republikanske senator Ted Cruz, der vandt staten Iowa.

Cruz tog dermed det første af 50 skridt mod udnævnelsen som Republikanernes præsidentkandidat.

- Hvis I vil vide, hvad jeg vil som præsident, er det meget simpelt: Vi vil dræbe terrorister, vi vil skrotte Obamacare, og vi vil forsvare forfatningen. Hvert eneste ord af den, sagde Ted Cruz til Washington Post, da han i marts 2015 som den første meldte sit kandidatur til præsidentposten.

Simple budskaber fra en sammensat mand.

Den stærkt religiøse Cruz er en del af den yderligtgående højrefløj, Tea Party-bevægelsen, som samler mange vrede underklasseamerikanere, der nærer et stort had til centralmagten, migranter, Obama og terrorister.

Men han er samtidig en advokat med flotte meritter, og det medlem af Kongressen og den advokat i Texas, der har talt flest gange for Højesteret i USA.

Født af computerprogrammer

Ted Cruz’ far, Rafael Bienvenido Cruz, rejste i 1957 fra Cuba til USA for at læse på University of Texas i Austin.

I 1969 flyttede Rafael Cruz til New Orleans for at arbejde for et olieselskab. Her mødte han sin irsk-amerikanske kone Eleanor Elizabeth Darragh Wilson, en programmør fra Delaware.

Under olieboomet i Canada flyttede parret til Calgary, hvor deres eneste søn, Ted Cruz, i 1970 blev født, mens parret ejede et datafirma, der leverede analyser til olieselskaber.

Blå bog

Født Rafael Edward Cruz den 22. december 1970 i Carnagy, Alberta, Canada.

Vokset op i Houston, Texas, hvor han boede ind til han startede på Princeton University, hvor han færdiggjorde sin jurauddannelse i 1992.

Færdiggjorde en doktorgrad på Harvard University i 1995.

Gift med Heidi Cruz, tidligere Nelson, som han mødte under George Bush' valgkamp i 1999.

Har to børn og er troende kristen.

- Jeg er søn af to matematikere/computerprogrammer, har han tidligere sagt under en høring.

Ted Cruz trækker et spor af udmærkelser efter sig og har afgangsbeviser fra både Princeton og Harvard University. På Harvard modtog han sin doktorgrad med ”magna cum laude” (stor ære).

Harvard-professor Alan Dershowitz har sagt om sin tidligere elev:

- Cruz var off-the-charts brillant (sprængte skalaen, red.).

I 1992 vandt Ted Cruz de nationale mesterskaber i debat, men hans konfrontatoriske stil har siden skubbet mange partikammerater fra ham.

Stor overraskelse

Hjemme i Texas kravlede han sig støt op ad karrierestigen, og i 1999 blev han en del af holdet bag George Bush’ præsidentkampagne som rådgiver i indenrigspolitiske, juridiske og konstitutionelle spørgsmål.

Senere blev han kammeradvokat i Texas.

Den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz har fået en solid og dyr kampagne på benene. Og det er lykkes ham at rejse endog meget store beløb ikke mindst i det evangelistiske miljø. Størst har bidraget været fra de texanske milliardærbrødre Farris og Dan Wilks, der har doneret 100 millioner kroner til Cruz' kampagne. Wilks-brødrene er blevet rige på boomet i skifergasudvinding i USA. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

Da det ene af Texas’ to senat-sæder var på valg i 2012 stillede Cruz op og vandt. Hans sejr over viceguvernør David Dewhurst blev i Washington Post kaldt ”den største politiske overraskelse i 2012,” fordi Cruz repræsenterer nogle yderligtgående holdninger, var et politisk ubeskåret blad i 2012 og kun havde omkring en fjerdedel af, hvad Dewhurst brugte på at føre kampagne.

'Wacko Bird'

Den hårde debattone har han bragt med sig i senatet, og det har gjort ham upopulær i sit parti.

Cruz er gået hårdt til de republikanere, som har støttet præsident Obamas sundhedsreform, og da han beskyldte den republikanske leder i senatet, Mitch McConnell, for at fortælle en ”ligefrem løgn”, fik han stor kritik fra andre republikanske senatorer.

Den tidligere republikanske præsidentkandidat John McCain har kaldt Ted Cruz for en ”Wacko bird” (skør fugl, red.), og Cruz har stadig til gode at blive ”endorset”, altså få officiel støtte, af en republikansk senator.

Kunne forfatningen som 14-årig

Dog har andre konservative personligheder som den kontroversielle tv-vært Glenn Beck erklæret sin ubestridelige støtte til Ted Cruz først og fremmest på grund af Cruz' indgående kendskab til forfatningen, som Ted Cruz ifølge Glenn Beck kunne udenad som 14-årig.

- Guds velsignelse har været over Amerika fra denne nations begyndelse, og jeg tror på, at Gud ikke er færdig med Amerika endnu. Jeg tror på jer, lød det fra Ted Cruz, da han annoncerede sit kandidatur.

- Jeg tror på kraften i millioner af modige konservative, som stiger op til at genantænde løftet om Amerika, og det er derfor i dag, jeg meddeler, at jeg stiller op som præsident for De Forenede Stater. Det er en tid til sandhed. Det er en tid til frihed. Det er en tid til at genvinde forfatningen for De Forenede Stater.

Hans far er i dag præst og debattør, så den prædikende stil kommer ikke fra fremmede.

Privat har han to børn med konen Heidi Cruz, som er investeringsmanager hos Goldman Sachs.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube