Det spanske kongehus åbner op for offentligheden

Efter den spanske kongefamilie er blevet ramt af korruptionsskandale, åbner den for oplysninger om økonomi og aktiviteter.

Det spanske kongehus er kommet i modvind, fordi prinsesse Christina og hendes mand Inaki Urdangarín er mistænkt i en svindelsag. (Foto: Steve Nesius © Scanpix)

Den spanske befolkning kan se frem til at få mere at vide om deres kongefamilies gøren og laden.

Det fortæller en anonym kilde til nyhedsbureauet Reuters.

- Den spanske kongefamilie vil implementere landets nye gennemsigtighedslov, der vil give offentligheden hidtil uset adgang til oplysninger om den royale families udgifter og aktiviteter.

Prinsesse i retten

Kilden fortæller, at kongefamilien sammen med den spanske regering i to måneder har forhandlet netop med henblik på at gøre den royale familie mere åben over for befolkningen.

Beslutningen kommer i kølvandet på den korruptionsskandale, der har ramt den spanske kongefamilie.

En dommer i Spanien har indkaldt prinsesse Christina til et retsmøde som mistænkt i en sag mod hendes mand om svindel.

Prinsessen, der er er datter af kong Juan Carlos, skal vidne 27. april i en retssal i Palma på Mallorca.

Slag mod kongehuset

Kongens svigersøn, Iñaki Urdangarín, som siden 1997 har været gift med prinsesse Christina, er anklaget for at have misbrugt sin position i en rullende skandale om korruption og underslæb.

Prinsessens rolle i retssagen opfattes som et historisk slag mod den spanske kongefamilies anseelse.

Den nye lov lægger op til en strammere styring af selvangivelser, aktiver og aktiviteter for landets offentligt ansatte.

Desuden vil den indføre regler for lobbyvirksomhed, hårdere straffe mod korruption og en mere grundig revision af fonde, fagforeninger og erhvervsliv, der modtager offentlig støtte.

/ritzau/Reuters