Domstol blokerer afghansk fangeudlevering

Storbritanniens højesteret blokerer for, at briterne kan genoptage udlevering af fanger i Afghanistan.

Storbritanniens højesteret blokerer for, at briterne kan genoptage udlevering af fanger i Afghanistan. (Foto: Colourbox)

Britiske soldater må fortsat ikke udlevere afghanske fanger til myndighederne i Afghanistan, afgjorde den britiske højesteret fredag.

Dermed blokerer domstolen for den britiske regerings ønske om at ophæve det stop for udlevering af fanger, som blev indført i april på grund af risikoen for tortur og mishandling i fængslerne i Afghanistan.

Advokater for en afghansk fange, der hævder at være blevet udsat for voldsom tortur, efter atbriterne havde udleveret ham til den afghanske efterretningstjeneste NDS, havde bragt sagen for højesteret.

Det skete, efter at den britiske forsvarsminister, Philip Hammond, besluttede, at overdragelsen af fanger til det afghanske NDS kunne genoptages, skriver BBC.

Udleveringen har været suspenderet siden april.

Danmark fulgte efter

Danmark har hidtil fulgt briternes eksempel og indførte også et midlertidigt stop for udleveringen af fanger til de afghanske myndigheder, da briterne gjorde det.

Men i sidste uge udleverede de danske soldater i Afghanistan en fange til afghanske sikkerhedsstyrker med den begrundelse, at briterne nu havde ophævet deres stop for overdragelser.

Med den britiske højesterets afgørelse fredag kan den omstridte udlevering tidligst genoptages den 27. november, når domstolen tager endelig stilling i sagen.