Tema Krigen i Syrien

Efter Aleppo: Syriens oprør er svækket, men ikke besejret

Borgerkrigen i Syrien vil skifte karakter, når regeringstro styrker har generobret Aleppo, siger militæranalytiker.

(Foto: (Grafik) Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Slaget om Aleppo, der her varet siden 2012, er ved at være slut.

Inden borgerkrigen begyndte, var Aleppo den største by i Syrien, og byens store betydning har givet slaget om den betegnelsen "alle kampes moder".

- Der er ingen tvivl om, at tabet af Aleppo vil være det hidtil største tab for oprørerne i Syrien, siger Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Puk Damsgård:

- Aleppo har været deres sidste store bastion, og det vil helt sikkert påvirke kampgejsten i resten af Syrien.

Ikke knækket

Puk Damsgård advarer dog mod at tro, at det syriske oprør er knækket med tabet af Aleppo.

Oprørere kontrollerer stadig et større landområde lige vest for Aleppo - i Idlib-provinsen. Det samme gør sig gældende i den sydligste del af landet omkring byen Daraa, hvor protesten mod præsident Bashar al-Assads regime begyndte i foråret 2011.

Major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Mikkel Storm Jensen deler korrespondentens vurdering. Han forventer, at oprøret kommer til at skifte karakter efter slaget om Aleppo.

- Det betyder, at det går over i en ny fase, fordi oprørerne ikke længere har noget, de kan kalde en hovedstad, siger Mikkel Storm Jensen:

- Men der er masser af oprørere på landet, og det er meget sværere at bekæmpe et oprør ude på landet, hvor det er spredt over det hele, end det er at bekæmpe et oprør i en by, hvor man kan fokusere sit artilleri og sine bombardementer.

Broget skare

Militæranalytikeren og Puk Damsgård peger desuden begge på, at det kun giver begrænset mening at tale om de syriske oprørere som en samlet gruppe.

- Oprøret i Syrien er hverken mere eller mindre forvirret nu, end det har været de sidste fire år. Det er alt muligt - lige fra oprørsgrupper, som er meget tæt affilieret med al-Qaeda, og så over hele spektret til oprørsgrupper, som er sekulært orienteret og kæmper for et demokratisk Syrien, fortæller Mikkel Storm Jensen.

Puk Damsgård betegner oprørerne i Syrien som "en broget skare", som ofte har lige så travlt med at bekæmpe hinanden som at bekæmpe regimet. Derfor er det også svært at sige noget samlende om, hvad tabet af Aleppo kommer til at betyde for oprøret i Syrien.

Det skulle da lige være, at løsning ved forhandlingsbordet ifølge korrespondenten ikke er rykket nærmere:

- Oprørsgrupperne mener stadig, at Assad skal bekæmpes militært, siger Puk Damsgård.