Efter syv år: Assange slipper for voldtægtsundersøgelse

Svensk anklager vælger at droppe voldtægtsundersøgelse mod WikiLeaks-stifter Julian Assange.

Assange søgte tilflugt i Ecuadors ambassade i London i 2012 for at slippe for en udlevering til Sverige, hvor han indtil i dag har været anklaget for voldtægt af to kvinder. Han har været på ambassaden lige siden, fordi han frygter udlevering til USA. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Den svenske anklagemyndighed stopper undersøgelsen af voldtægtsanklager mod WikiLeaks-stifter Julian Assange og dermed ordren om at anholde ham.

Det melder den svenske anklagemyndighed fredag.

Fakta
  • I juni 2010 offentliggør WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige dokumenter. Hovedparten er amerikanske dokumenter fra krigen i Afghanistan.
  • Få måneder efter havner næsten 400.000 fortrolige dokumenter fra Irak-krigen hos WikiLeaks.
  • I november 2010 bliver Julian Assange efterlyst af svensk politi. Han er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.
  • Julian Assange bliver anholdt i december 2010 af britisk politi i London. Han bliver løsladt mod kaution efter en uge. En proces om eventuel udlevering til Sverige indledes.
  • I februar 2011 beslutter en domstol i London, at Assange kan udleveres til Sverige. Kendelsen ankes.
  • Assange frygter, at de svenske myndigheder vil udlevere ham til USA. Udleveringsordren stadfæstes af den britiske højesteret i maj 2012.
  • Julian Assange søger tilflugt på Ecuadors ambassade i London i juni 2012. Han ansøger om politisk asyl. Forlader han ambassaden, bliver han anholdt.
  • Ecuador giver Julian Assange asyl i august 2012. Men britiske myndigheder nægter at give ham frit lejde ud af landet.
  • Den svenske anklagemyndighed dropper undersøgelsen af Julian Assange og dermed orden om at anholde ham.

Kilder: dpa, TT, Expressen.

Assange søgte tilflugt i Ecuadors ambassade i London i 2012 for at slippe for en udlevering til Sverige, hvor han indtil i dag har været undersøgt for voldtægt af to kvinder. Han har været på ambassaden lige siden, fordi han også frygter udlevering til USA, hvor WikiLeaks anklaget for at have lækket hundredetusinder af dokumenter om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak.

Fredagens meddelelse betyder, at Assanges sag ikke længere bliver efterforsket i Sverige.

Julian Assange reagerede på dagens meddelelse ved at poste dette billede på Twitter:

Chefanklager Marianne Ny skriver ifølge avisen Expressen til byretten:

- Jeg har i dag besluttet at ophæve Stockholms byrets beslutning fra den 18. oktober 2010 om fængsling af Julian Assange in absentia og at tilbagekalde den europæiske anholdelsesordre.

Men det tyder ikke på, at Assange kan forlade ambassaden som en fri mand. Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil det britiske politi nemlig anholde ham, hvis han træder ud af Ecuadors ambassade.

- Westministers magistratdomstol udsendte en kendelse på Julian Assange, efter han undlod at melde sig ved domstolen den 29. juni 2012, lyder en erklæring fra britisk politi, som tilføjer:

- Politiet er forpligtet til at håndhæve den kendelse (på at anholde ham red.), hvis han skulle forlade ambassaden.

For et halvt år siden afhørte de svenske myndigheder Assange på Ecuadors ambassade i London - og ifølge den svenske anklagemyndighed har sagen trukket i langdrag, fordi Assange ikke personligt har villet møde op til afhøring i den svenske hovedstad.

- Han har forsøgt at undgå både svenske og britiske myndigheder. Min vurdering er, at en overførsel til Sverige ikke kan udføres i en overskuelig fremtid, siger chefanklager Marianne Ny.