FN: Klimaet bremser kampen mod fattigdom

Global opvarmning forhindrer udvikling og fremgang for mennesker i den tredje verden. Sådan lyder konklusionen fra FN's udviklingsenhed, UNDP. Der bliver rettet kras og utilsløret kritik mod flere lande og industrier.

Klimaforandringer giver flere naturkatastrofer, som rammer verdens fattige, som her i Bangladesh. (Foto: U.S. Navy © Scanpix)

Klimaforandringer modarbejder kampen for at bekæmpe fattigdom i verden. Så skarp er konklusionen i en rapport som UNDP, FN's udviklingsenhed, just har offentliggjort.

Rapporten, som har titlen "Kampen mod klimaændringer: Menneskelig solidaritet i en delt verden", fastslå at verden er på vej mod de vendepunkter, der kan påføre vores miljøuoprettelige skader.

Og skaderne er ikke kun på miljøet.

- Klimaforandringerne vil underminere internationale anstrengelser for at bekæmpe fattigdom, hedder det i rapporten.

Kritik af lande og sektorer

Rapporten fremsætter kras og utilsløret kritik af adskillige lande og sektorer. Canada hænges ud for at være ligeglad med sine Kyoto-mål og Europas bilindustri for at sabotere mål om bedre brændstoføkonomi.

EU kritiseres for i stor stil at forære CO2-kvoter til erhvervslivet i stedet for at bortauktionere dem med henblik på at finansiere grønne skattereformer.

UNDP konkluderer, at den måde, hvorpå de rige landes politiske ledere forhandler og agerer i forhold til global opvarmning, er ude af stand til at klare udfordringen. De virkeligt sårbare mennesker lever på landet i de store floddeltaer ved Ganges, Mekong og Nilen og i slumbyerne over hele den tredje verden.

Klimaapartheid

Desmond Tutu, som er tidligere ærkebiskop i Sydafrika, skriver i rapporten.

- Vi har skabt en ny form for apartheid, når det gælder tilpasning til de drastiske klimaændringer. Industrilandene, som har forårsaget klimaforandringerne, slipper langt nådigst fra dem - mens millioner og atter millioner af mennesker i de fattige lande må bære størsteparten af omkostningerne, selv om de ikke har lod eller del i problemet.

Blandt UNDP's anbefalinger er, at i-landene står fast på, at opvarmningen skal holdes på to grader, og at det samlede globale CO2-udslip i 2050 skal være halveret i forhold til 1990.

Midlerne er CO2-skatter og kvotehandel med drivhusgasser. Der skal skrappere krav til biler og fly, og grøn energi skal indfases med lovgivning og favorable afregningspriser.