FN: Klimaet bremser kampen mod fattigdom

Global opvarmning forhindrer udvikling og fremgang for mennesker i den tredje verden. Sådan lyder konklusionen fra FN's udviklingsenhed, UNDP. Der bliver rettet kras og utilsløret kritik mod flere lande og industrier.

Klimaforandringer modarbejder kampen for at bekæmpe fattigdom i verden. Så skarp er konklusionen i en rapport som UNDP, FN's udviklingsenhed, just har offentliggjort.

Rapporten, som har titlen "Kampen mod klimaændringer: Menneskelig solidaritet i en delt verden", fastslå at verden er på vej mod de vendepunkter, der kan påføre vores miljøuoprettelige skader.

Og skaderne er ikke kun på miljøet.

- Klimaforandringerne vil underminere internationale anstrengelser for at bekæmpe fattigdom, hedder det i rapporten.

Kritik af lande og sektorer

Rapporten fremsætter kras og utilsløret kritik af adskillige lande og sektorer. Canada hænges ud for at være ligeglad med sine Kyoto-mål og Europas bilindustri for at sabotere mål om bedre brændstoføkonomi.

EU kritiseres for i stor stil at forære CO2-kvoter til erhvervslivet i stedet for at bortauktionere dem med henblik på at finansiere grønne skattereformer.

UNDP konkluderer, at den måde, hvorpå de rige landes politiske ledere forhandler og agerer i forhold til global opvarmning, er ude af stand til at klare udfordringen. De virkeligt sårbare mennesker lever på landet i de store floddeltaer ved Ganges, Mekong og Nilen og i slumbyerne over hele den tredje verden.

Klimaapartheid

Desmond Tutu, som er tidligere ærkebiskop i Sydafrika, skriver i rapporten.

- Vi har skabt en ny form for apartheid, når det gælder tilpasning til de drastiske klimaændringer. Industrilandene, som har forårsaget klimaforandringerne, slipper langt nådigst fra dem - mens millioner og atter millioner af mennesker i de fattige lande må bære størsteparten af omkostningerne, selv om de ikke har lod eller del i problemet.

Blandt UNDP's anbefalinger er, at i-landene står fast på, at opvarmningen skal holdes på to grader, og at det samlede globale CO2-udslip i 2050 skal være halveret i forhold til 1990.

Midlerne er CO2-skatter og kvotehandel med drivhusgasser. Der skal skrappere krav til biler og fly, og grøn energi skal indfases med lovgivning og favorable afregningspriser.

 • Print
 • Del artiklen:

  Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

  Vælg mailingliste:

  Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

  DR Nyheder på YouTube