Første dom for folkemord i Srebrenica

Den Internationale FN domstol har afsagt sin første dom om folkemord i det tidligere Jugoslavien: To serbiske mænd fik livstid

Nedskydningen af 7000 muslimske mænd i den bosniske by Srebrenica i juli 1995 var det værste blodbad i Europa siden Anden Verdenskrig.

To serbiske mænd fra Bosnien er blevet idømt fængsel på livstid for folkemord under massakren ved Srebrenica i 1995. Dommen er historisk: Det er den første dom for folkemord begået under krigene på Balkan fra 1991 til 1999. Ud over de livstidsdømte, blev fem andre serbere idømt fængsel på mellem fem og 35 år efter sagen, som er den mest omfattende ved Den Internationale Domstol for Det tidligere Jugoslavien i Haag i Holland.

Myrdede 8000

De to hovedanklagede, Vujadin Popovic og Ljubisa Beresa, var tilstede i Srebrenica i de første dage af juli 1995, da serbiske styrker løb den forsvarsløse enklave over ende og myrdede over 8000 muslimske drenge og mænd. Massakren var den blodigste i Europa siden Anden Verdenskrig. De var tiltalt for folkemord, udryddelse, mord og forfølgelse i forbindelse med massakren. I følge kendelsen deltog Popovic "robust" i massakren, mens Beara beskrives som "den drivende kraft bag det morderiske forehavende".

En daværende sikkerhedschef, Drago Nikolic, fik 35 års fængsel som skyldig i at have ydet aktiv støtte til folkemordet. Det ventes, at de dømte vil anke dommene.

Domstolen fastslår at "et omfattende og systematisk angreb mod en civil befolkning" blev gennemført i 1995, kulminerende med massakren i Srebrenica. Ordren til massakren blev i følge domstolen udstedt af den bosnisk-serbiske leder Radovan Karadsic, hvis egen sag er under behandling ved domstolen i Haag.