GRAF: Sådan har det amerikanske arbejdsmarked udviklet sig i år

De amerikanske jobtal viser sig som et skulderklap til Obama.

Da de amerikanske arbejdsløshedstal fredag blev offentliggjort, var det et skulderklap til Obama. Men 2012 har langt fra været en dans på roser.

I maj måned oplevede det amerikanske jobmarked et lavpunkt, fordi der, sammenlignet med resten af 2012, kun blev skabt 77.000 nye job uden for landbruget og arbejdsløsheden samtidig var på 8,2 procent.

Den bedste måned i 2012 var uden tvivl januar måned, hvor der blev skabt hele 243.000 nye job i USA. Arbejdsløshedsprocenten for januar måned var samtidig på 8,3 procent, og det kan hænge sammen med, at rygtet om de mange nye job på markedet har fået flere amerikanere til at tro på muligheden for at få et job, og derfor har de stillet sig om i ledighedskøen.

Nøgletal for den globale økonomi

Det amerikanske jobtal - altså, hvor mange nye job der skabes i USA - kaldes for "nøgletallenes konge" og det er der god grund til. Det viser nemlig, hvilken vej den globale økonomi går. Stiger tallet af nye job, er det godt for verdensøkonomien, fordi det er med til at øge forbruget. Hvis tallet modsat falder kan det være skidt nyt for verdensøkonomien.

Ifølge den amerikanske centralbank kræver det, at kun 4,9 - 6 procent af den amerikanske arbejdsstyrke står uden job, for at man kan tale om "fuld beskæftigelse".