Tema Valg i USA 2016

Hidsige skænderier på scenen i republikansk tv-debat

Det føg med personangreb og beskyldninger om løgne i direkte tv-debat mellem de republikanske præsidentkandidater i nat.

Jeb Bush har inddraget sin bror, forhenværende præsident George W. Bush, som trumfkort i sin valgkamp, og dét fik Donald Trump til at sætte ind med et frontalangreb mod hele Bush-klanen. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Ordet ”løgner” blev flittigt brugt, da de seks republikanske præsidentkandidater i nat tørnede sammen i i en direkte tv-debat fra delstaten South Carolina.

Et af aftenens helt store sammenstød var mellem Donald Trump og Jeb Bush, som har bekriget hinanden voldsomt de seneste uger.

Jeb Bush har inddraget sin bror, forhenværende præsident George W. Bush, som trumfkort i sin valgkamp, og dét fik i aftes Donald Trump til at sætte ind med et frontalangreb mod hele Bush-klanen.

Først erklærede Trump, at George W. Bush’s beslutning om at gå i krig i Irak var en ”stor, fed fejl”, mens Jeb Bush forsvarede sin bror med ordene:

- Mens Donald Trump skabte et reality tv-program, skabte min bror et sikkerhedsapparat for at beskytte os.

Dét fik Donald Trump til at give igen med en tirade, der fik publikum i salen til at buhe:

- World Trade Center gik under, mens din bror var præsident.

Trump erklærede også, at han mistede ”hundredvis” af venner under angrebet på World Trade Center den 11. september 2001.

- Dét er ikke at beskytte os, erklærede Trump til en synligt opbragt Jeb Bush.

- Det her er vanvittigt

Florida-senator Marco Rubio – der var i markant bedre debatform end i forrige weekend, hvor han under en direkte tv-debat blev noget nær ydmyget af sine rivaler - afbrød infighten mellem Bush og Trump ved at trække en anden tidligere præsident ind i debatten:

- World Trade Center sank i grus, fordi Bill Clinton ikke dræbte Osama bin Laden, da han havde muligheden for det.

De republikanske kandidater

Efter primærvalget i New Hampshire i sidste uge trak to republikanske præsidentkandidater sig fra valgkampen, nemlig New Jersey-guvernøren Chris Christie og den tidligere Hewlett-Packard- direktør Carly Fiorina.

Dermed er der seks republikanske kandidater tilbage:

Donald Trump, 69 år, forretningmand

Ted Cruz, 45 år, Texas-senator

Marco Rubio, 44 år, Florida-senator

John Kasich, 63 år, Ohio-guvernør

Jeb Bush, 63 år, forhenværende Florida-guvernør

Ben Carson, 64 år, forhenværende neurokirurg

Beskyldningerne føg over scenen i en grad, at Ohio-guvernøren John Kasich rystede opgivende på hovedet:

- Det her er vanvittigt. Det er helt skørt.

Kasich har flere gange i løbet af valgkampen appelleret til en bedre debattone mellem de republikanske kandidater og i aften var ingen undtagelse:

- Jeg tror, at vi taber valget til Hillary Clinton, hvis vi ikke stopper det her.

Rubio og Cruz i kamp om immigration

Et andet af aftenens mange bråvallaslag stod mellem Florida-senator Marco Rubio og Texas-senator Ted Cruz, der begge har cubanske rødder, og som tørnede sammen i immigrationsspørgsmål.

Ted Cruz – der flere gang i valgkampen har fremstillet sig selv som en hardliner i forhold til Marco Rubio – erklærede, at han under ingen omstændigheder accepterer amnesti til illegale indvandrere. Det fik Marco Rubio til at anklage Ted Cruz for at sprede ”løgne”:

- At argumentere, at han (Ted Cruz, red.) er purist på indvandringsområdet, er simpelthen ikke sandheden, erklærede Rubio.

Ted Cruz replicerede ved at beskylde Marco Rubio for politisk dobbeltspil, blandt andet med henvisning til, at Rubio på den spansksprogede tv-station Univision angiveligt har lovet, at han ikke vil ophæve præsident Barack Obamas amnesti.

- Jeg ved ikke, hvordan Ted Cruz ved, hvad jeg sagde på Univision, erklærede Marco Rubio, ”or han taler ikke spansk.

Dén kommentar fik imidlertid en arrig Ted Cruz til at afbryde - på spansk:

- Vi kan tale spansk, hvis du vil.

Kamp om ny højesteretsdommer

Kun én ting kunne de seks kandidater blive enige om: At beklage nyheden om den amerikanske højesteretsdommer Antonin Scalias død og at opfordre Barack Obama til at vente med at erstatte den ultrakonservative dommers plads i det magtfulde dommerkollegium.

Efter Scalias død i går formiddag består Højesterets magtfulde dommerkollegium nu af fire konservative og fire liberale dommere. Republikanerne frygter, at Barack Obama vil tippe magtbalancen til fordel for Demokraterne og mener derfor, at nomineringen af en ny højesteretsdommer bør vente til efter præsidentvalget den 8. november.

Efter Scalias bortgang advarede præsidentkandidat og Texas-senator Ted Cruz om, at USA kun er ”én dommer væk fra” at Højesteret ændrer holdning på vigtige områder som abort og religionsfrihed.

Trump fører i South Carolina

Aftenens debat fandt sted i Greenville, South Carolina, hvor de republikanske vælgere den 20. februar skal stemme om, hvem der skal være republikansk præsidentkandidat. Før aftenens debat førte Donald Trump stort i meningsmålingerne.

Den flamboyante forretningsmand står i de seneste vægtede meningsmålinger fra RealClearPolitics til at få 35,3 procent af stemmerne i sydstaten efterfulgt af Ted Cruz (16 procent), Marco Rubio (14 pct.), Jeb Bush (11,3 pct.), John Kasich (11 pct.) og Ben Carson (4 pct.).

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube