Tema Valg i USA 2016

Højesteretsdommers død er bombe i den amerikanske valgkamp

USA’s længst siddende højesteretsdommer er død. Et politisk slagsmål om hans efterfølger er allerede i gang.

Republikanske præsidentkandidater holder et minuts stilhed for den afdøde højesteretsdommer under en debat i South Carolina. (Foto: SPENCER PLATT © Scanpix)

Den amerikanske primærvalgkamp har taget en ny drejning efter nyheden om, at den konservative højesteretsdommer Antonin Scalia i går blev fundet død.

79-årige Scalia var kendt som USA’s mest konservative højesteretsdommer og var blandt andet en arg modstander af abort og homoægteskaber og en stærk fortaler for dødsstraf.

Valg i USA 2016

Følg kapløbet mellem Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, og Republikanernes kandidat, Donald Trump, om at vinde det amerikanske valg den 8. november her.

Gå til tema

Allerede få timer efter nyheden om 79-årige Scalias død skændes Republikanerne og Demokraterne nu om, hvem der skal efterfølge ham.

Efter Scalias død består USA’s Højesteret nemlig af fire konservative og fire liberale dommere. Scalias efterfølger kan således afgøre magtbalancen i dommerkollegiet, der har stor indflydelse på amerikansk politik.

Men det er usikkert, om præsident Obama kan nå at nominere og få godkendt en ny højesteretsdommer før præsidentvalget 8. november, eftersom en ny kandidat skal godkendes af det republikansk dominerede Senat.

På et pressemøde i Det Hvide Hus natten til i dag erklærede Barack Obama, at han har tænkt sig at udnævne Scalias efterfølger:

- Det er mit ansvar ifølge forfatningen, og det er også Senatets ansvar, at deltage i udnævnelsen af vores næste højesteretsdommer, fastslog Obama.

- At udnævne en højesteretsdommer er i alles interesse. Det er større end noget parti, erklærede præsidenten – men han står over for en hård kamp med Senatet.

Politiske modstandere modarbejder præsidenten

For ganske vist er det praksis, at den siddende præsident nominerer en kandidat, der politisk ligger på linje med præsidenten - men det er i lige så høj grad praksis, at præsidentens politiske modstandere forsøger at modarbejde udnævnelsen.

Og det er netop, hvad der sker i USA i disse timer:

I går aftes udsendte republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, en erklæring om, at ”det amerikanske folk bør have en stemme i udvælgelsen af deres næste højesteretsdommer” og at den ledige plads i Højesteret ikke ”skal besættes, før vi har en ny præsident”.

Også samtlige seks republikanske præsidentkandidater benyttede lørdag aften en direkte tv-debat på CBS News til lægge pres på Barack Obama for at vente med at udnævne Scalias efterfølger til efter præsidentvalget den 8. november.

- Det kaldes udsæt, udsæt, udsæt, erklærede Donald Trump, mens Ted Cruz advarede om, at USA efter Scalias bortgang kun er ”én dommer væk fra”, at Højesteret ændrer holdning på vigtige områder som abort og religionsfrihed.

Demokraterne klar til kamp

Men Demokraterne er klar til kamp om højesteretsposten og dermed skabe et liberalt flertal i dommerkollegiet, inden Barack Obama forlader Det Hvide Hus.

- Det vil være uden fortilfælde i nyere historie at lade Højesteret have et tomt sæde i et år, fastslår demokraternes leder i Senatet, Harry Ried, i en erklæring lørdag aften:

- At lade være med et genbesætte den ledige post vil være en skamfuld ansvarsfralæggelse.

Antonin Scalia blev udpeget som højesteretsdommer af præsident Ronald Reagan i 1986 og kunne således sendere i år have fejret 30 års jubilæum.

En regeringskilde oplyser til CNN, at han døde under en jagttur i Texas. Fredag aften gik Scalia i seng efter at have fortalt sine jagtkammerater, at han følte sig utilpas. Lørdag formiddag blev den 79-årige højesteretsdommer fundet død på sit værelse.

Myndighederne fastslår, der er ligger ”naturlige årsager bag dødfaldet”, der således ikke bliver efterforsket af politiet, oplyser CNN.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube