Tema Krigen i Syrien

Hvert tredje syriske barn er født under konflikten

Ny Unicef-rapport afslører, at mange syriske børn ikke går i skole og er tvunget til at arbejde.

En dreng leger i en ødelagt bil i en forstad til Damaskus. (Foto: Abd Doumany © Scanpix)

3,7 millioner syriske børn har aldrig oplevet andet end krig i deres levetid.

Det viser en ny rapport fra Unicef.

Rapporten har kortlagt, hvordan livet for de syriske børn har ændret sig under krigen, som har raset i fem år.

- De dropper fortsat ud af skolerne, mange er tvunget til at arbejde, og pigerne bliver gift i en ung alder, siger Peter Salama, Unicefs regionale chef for Mellemøsten og Nordafrika, i en pressemeddelelse.

Unicef anslår, at i alt 8,4 millioner syriske børn i dag er påvirket af krigen, og at over 900 børn er blevet dræbt af eksplosioner i Syrien.

De overlevende børn, som vokser op i Syrien, lever ifølge Unicef i fattigdom og lider store afsavn.

- Krigen er blevet dagligdag og er tilstede i hjemmene, skolerne, hospitalerne, parkerne og legepladserne, siger Peter Salama.

I rapporten kan man blandt andet læse, at børn ned til syv år bliver rekrutteret til at kæmpe i krigen mod deres forældres vilje. I 2015 var halvdelen af de rekrutterede børn under 15 år.

Børnene bliver enten trænet i militærlejre og kæmper side om side med voksne krigere, eller også får de support-opgaver og skal hjælpe med at transportere våben og sårede.

  • Fakta om syriske børn

  • Der har været optagelser af børn i propagandafilm fra Islamisk Stat (IS), hvor de er i færd med at henrette fanger.
  • Uden for Syrien er 306.000 syriske børn blevet født som flygtninge. I alt er 3,7 millioner syriske børn blevet født, siden krigen brød ud.
  • Omkring 2,8 millioner syriske børn i Syrien eller i nabolandene går ikke i skole.
  • Krigen i Syrien har drevet flere end 2,4 millioner børn på flugt. Og mere end otte millioner børn i Syrien og nabolandene har brug for humanitær hjælp, siger Unicef.
  • En hel ny generation af syriske børn er blevet født i Tyrkiet, siden borgerkrigen i Syrien begyndte i 2011. Den tyrkiske vicepremierminister, Lutfi Elvan, sagde i en nylig tale i FN, at flere end 150.000 syriske babyer er kommet til verden i nabolandet.