Tema Krigen i Syrien

Iran-ekspert om bombe-beskyldninger: Nu er striden med saudierne ude i det åbne

Der er ingen hurtig løsning på konflikten mellem Saudi-Arabien og Iran, vurderer Iran-ekspert efter de seneste beskyldninger.

Sprogbruget i krisen mellem Saudi-Arabien og Iran er blevet mere direkte, vurderer Iran-ekspert. (Foto: ABEDIN TAHERKENAREH © Scanpix)

Den i forvejen højspændte diplomatiske konflikt mellem Saudi-Arabien og Iran har fået et ekstra nøk opad, efter den iranske regering har beskyldt Saudi-Arabien for at bombe dens ambassade i Yemen.

Det siger Rasmus Christian Elling, Iran-ekspert og adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

- Det er et meget direkte sprogbrug og en hel klar optrapning af beskyldningerne. Hvor det før lå mellem linjerne, beskylder iranerne nu helt åbenlyst Saudi-Arabien for at angribe deres strategiske interesser, siger han.

Angrebene mod ambassaden fandt ifølge BBC af sted onsdag nat og torsdag morgen. Ifølge en talsmand for det iranske udenrigsministerium blev ansatte på ambassaden såret under angrebet.

Øjenvidner samt en reporter fra nyhedsbureauet AP har dog efterfølgende udtalt, at der ikke er synlige skader på selve ambassadebygningerne i hovedstaden Sanaa.

Ifølge Rasmus Christian Elling vidner den seneste udvikling om, at de to lande nu optrapper konflikten og udvider den til andre arenaer.

- Man kunne derfor godt forestille sig, at det spreder sig til Iran og Syrien, og at der kommer en stedfortræderkrig, siger han.

Rasmus Christian Elling ser derfor ikke nogen afslutning på krisen lige foreløbig.

- Det grundlæggende problem er, at Saudi-Arabien er vred over den atomaftale, som Iran har indgået med Vesten. Den har ændret det regionale billede, så det er svært at se, hvordan denne konflikt skal finde en løsning.