Tema Krigen i Syrien

Islamisk Stat henretter 33 i Syrien

Den største massehenrettelse i år, lyder det fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Islamisk Stats angreb i den irakiske by Tikrit kostede 22 menneskeliv. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Terrororganisationen Islamisk Stat har i går henrettet 33 mennesker i et ørkenområde uden for byen Deir Ezzor i Syrien.

Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der har base i London, men via et netværk af aktivister og kilder følger situationen i Syrien tæt.

De dræbte var mellem 18 og 25 år gamle og blev henrettet med "skarpe redskaber", lyder det fra menneskerettighedsgruppen, der efter eget udsagn har "overvåget" henrettelserne og efterfølgende set ligene.

De kalder det den største massehenrettelse, som Islamisk Stat har stået bag i 2017. Det vides ikke, om ofrene tilhørte syriske regeringsstyrker, oprørsstyrker eller var tilfangetagne.

Angreb i Irak dræber 22

Massehenrettelsen foregik samme dag, som Islamisk Stat udførte et angreb i Tikrit i Irak, hvor 22 blev dræbt og mere end 30 såret. Flere selvmordsbombere fra Islamisk Stat var ifølge rapporterne klædt i militæruniformer, da de åbnede ild mod politi og civile i den centrale del af byen og herefter sprængte sig selv i luften.

Terrororganisationen har efterfølgende taget skylden for angrebet.

Islamisk Stat er blevet nedkæmpet i både Syrien og Irak, hvor organisationen har kontrolleret en række områder, siden deres leder Abu Bakr al-Baghdadi for tre år siden udråbte et kalifat - en religiøs stat, som skal udbrede den fundamentale, sunnimuslimske udgave af islam, som IS går ind for.

De seneste seks måneder er Islamisk Stat dog blevet svækket kraftigt både økonomisk og militært - og de er tæt på at have mistet deres højborge Mosul i Irak og Raqqa i Syrien.