Istanbul: Eksplosion i byens turisthjerte

Borgere i Istanbul frygter, at terrorister har slået til ved byens vigtigste attraktioner.

Politi har afspærret Sultanahmet-pladsen. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)

Mindst 10 blev dræbt og 15 såret, da en eksplosion i dag ramte Sultanahmet-pladsen i det centrale Istanbul. Årsagen til eksplosionen bliver undersøgt, oplyser byens guvernør.

Eksplosionen var så kraftig, at den tydeligt kunne mærkes to kilometer væk, hvor journalist i Tyrkiet, Nanna Muus Steffensen, bor.

- Det var et meget højt brag, der var så kraftigt, at jeg faktisk tænkte, at der kunne være sket noget bare et par gader væk, fortæller Nanna Muus Steffensen.

Frygter terror

Journalisten befinder sig nu ved Sultanahmet-pladsen, hvor eksplosionen skete.

- Jeg har talt med en mand, som har en butik, der sælger tæpper og keramik nogle få hundrede meter fra, hvor eksplosionen skete. Han sagde, at det var et øredøvende brag, som kunne mærkes i kroppen, siger Nanna Muus Steffensen.

Butiksejeren er allerede begyndt at frygte for fremtiden.

- Han var bekymret for, hvordan det her vil påvirke Tyrkiet og turismen i Istanbul. Vi ved jo ikke endnu, hvad der helt præcist er sket. Men butiksejeren var nervøs for, at det var Islamisk Stat, som havde gennemført et selvmordsangreb, fortæller Nanna Muus Steffensen.

Journalisten betegner Sultanahmet-pladsen som et oplagt mål, hvis man som terrorist ønsker at ramme Tyrkiet.

- Det er hjertet af Istanbul. Det er det historiske kvarter, som har en stor symbolsk betydning, og pladsen ligger lige ved siden af Den Blå Moske og det gamle sultanpalads.

Værre for turisme end Ankara-angreb

I oktober sidste år blev Tyrkiet ramt af et stort terrorangreb, da mindst 102 blev dræbt under en fredsdemonstration i hovedstaden Ankara.

Hvis dagens eksplosion i Istanbul viser sig at være terror, kan det få mere langvarig betydning for Tyrkiet, vurderer Nanna Muus Steffensen, fordi målet tilsyneladende er turisme.

- Angrebet i Ankara sendte et chok igennem Tyrkiet. Ofrene var dengang især unge tyrkere og kurdere - men her er det et sted, som betyder mere for billedet af Tyrkiet udadtil.