Kina rykker tættere på Grønlands eftertragtede råstoffer

Den grønlandske regering er gået ind i afgørende forhandlinger med Kinas største statsbank om finansieringen af et stort mineprojekt uden for Nuuk.

Det er her ved Isua tæt på Nuuk, at der skal etableres en stor mine, hvis forhandlingerne falder på plads. (Foto: Minik Rosing © Scanpix)

Den grønlandske regering er ifølge Politiken gået ind i afgørende forhandlinger med Kinas største statsbank om finansieringen af et stort mineprojekt uden for Nuuk, som vil give kineserne adgang til Grønlands eftertragtede naturressourcer.

Det sker, samtidig med at Forsvarets Efterretningstjeneste i sin årlige rapport advarer om, at den store interesse for blandt andet Grønlands råstoffer fra stormagter som USA, EU, Rusland og Kina sætter store sikkerhedsmæssige interesser i spil.

Ifølge Politikens oplysninger er China Development Bank, der er direkte styret af den kinesiske regering og har til formål at sikre Kina adgang til strategiske ressourcer i hele verden, klar til at skyde op til 14 mia. kr. i gigantprojektet, som foruden etableringen af selve minen kræver anlæggelsen af 150 kilometer vej samt en udskibningshavn til jernmalmen.

Skaffer adgang til Grønlands undergrund

Det er det britiske selskab London Mining, som står for selve mineprojektet, men selskabet kan ikke selv finansiere den enorme investering.

Det er her, China Development Bank kommer ind i billedet, erfarer Politiken, og på den måde skaffer sig adgang til Grønlands undergrund.

Grønlands råstofminister, Ove Karl Berthelsen, deltager i øjeblikket i en minekonference i Grønland.

- Jeg kan bekræfte, at vi i næste uge skal mødes med China Development Bank, siger han til Politiken.