Tema Krigen i Syrien

Korrespondent om MH17-rapport: Beviserne er meget tunge

Rapport om MH17 giver nye svar på, hvad der skete under nedskydning, siger Matilde Kimer.

Internationale efterforskeres fremlæggelse af nedskydningen af MH17 var yderst grundig, fortæller Matilde Kimer. Her ses en grafik fra dagens fremlæggelse af, hvordan missilet ramte flyet . Foto: AFP / EMMANUEL DUNAND (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

- Det er en meget grundig fremlæggelse.

Sådan lyder reaktionen fra DRs Ruslands- og Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer, efter et internationalt hold af efterforskere i dag fremlagde konklusionerne af en rapport om nedskydningen af MH17 .

Flyet fra Malaysian Airlines blev skudt ned over det østlige Ukraine i juli 2014, og 298 personer mistede livet.

I dag slog efterforskere fra Holland, Australien, Belgien, Malaysia og Ukraine fast, at det var et russisk Buk-missil, der skød flyet ned, og at missilsystemet var blevet fragtet over grænsen fra Rusland og tilbage igen efter nedskydningen.

DR-korrespondent Matilde Kimer forklarer, at der ikke er noget skelsættende nyt i de nye konklusioner. Til gengæld mener hun, at rapporten er så grundig, at der ikke kan sås tvivl om, at konklusionerne er korrekte.

Vi skal nok derhen, hvor en af de implicerede parter står frem. Og det har de næppe lyst til, da alt tyder på, at nedskydningen var en fejl.

dr-Korrespondent mathilde kimer

- Beviserne er meget tunge. Fremlæggelsen bestod af øjenvidneberetninger samt bevismateriale i form af fotos og video. Og så er der foretaget en afsindig grundig undersøgelse af flystumper og de fragmenter, der har ramt flyet, siger hun og fortsætter:

- Det betyder, at man har kunne fastslå præcis, hvor missilet er affyret fra. Som efterforskerne lagde ud med: ’Vi er ikke længere det mindste i tvivl om, at det vi er nået frem til her, er det rigtige', siger Matilde Kimer.

Rusland i modangreb

Russerne har flere gange i denne uge benægtet, at det var et russisk Buk-missil, der skød MH17 ned. Mandag afholdt de et pressemøde, hvor de viste radarbilleder, der skulle bevise, at det ikke var et Buk-missil, der sendte de 298 personer i døden. Efter dagens pressemøde har Rusland endnu en gang afvist rapportens konklusioner.

- Rusland er skuffet over, at situationen omkring undersøgelsen af Boeing-katastrofen er uforandret. Konklusionerne bekræfter, at undersøgelsen er fordomsfuld og politisk motiveret, lyder det fra en talskvinde fra det russiske udenrigsministerium ifølge Ritzau.

100 personer mistænkes for nedskydning

De internationale efterforskere sagde på pressemødet, at de har 100 navne, som mistænkes for at stå bag nedskydningen. De ønskede dog ikke at fremlægge identiteten på nogle af de mistænkte på nuværende tidspunkt.

Flyet blev smadret til atomer, da det styrtede 100 km øst for byen Donetsk i Ukraine. Her ses en af de store vragdele. (arkivfoto) (Foto: ROBERT GHEMENT © Scanpix)

DRs korrespondent i Rusland og Ukraine tvivler på, at man nogensinde finder frem til præcis de personer, som affyrede det russiske missil.

- Der skal et hold på fire eller fem personer til at operere sådan et system. Vi skal nok derhen, hvor en af de implicerede parter står frem. Og det har de næppe lyst til, da alt tyder på, at nedskydningen var en fejl, siger Matilde Kimer.