Tema Krigen i Syrien

Kurdiske styrker angriber IS i Irak - målet er Mosul

Kurdiske peshmerga-styrker har erobret seks landsbyer fra IS under offensiv mod Mosul, siger kommandant.

En irakisk soldat hjælper en såret soldat i den sydlige del af Mosul, REUTERS/Stringer (Foto: STRINGER © Scanpix)

Kurdiske styrker i Irak har søndag indledt et nyt angreb på Islamisk Stat (IS) som forberedelse til at tilbageerobre storbyen Mosul i det nordlige Irak. Det oplyser en kommandant for de kurdiske peshmerga-styrker.

Den kurdiske fremrykning begyndte efter kraftig granatbeskydning. Fly fra koalitionen, der ledes af USA, har også bombet mål i området.

Det fortæller en korrespondent for nyhedsbureauet Reuters. Journalisten følger offensiven fra Wardak 30 kilometer sydøst for Mosul.

Peshmerga: Seks landsbyer erobret

Jihadisterne svarer tilbage med mortérgranater mod de fremrykkende peshmerga-soldater, og mindst to bilbomber er sprængt. Der stiger sort røg op fra området.

Snesevis af civile flygter i retning af de kurdiske soldater.

En kurdisk kommandant oplyser, at seks landsbyer er blevet erobret fra IS søndag. Det er sket inden middag.

Både den irakiske hær og peshmergaer fra det kurdiske selvstyre i det nordøstlige Irak er gradvis i gang med at indtage stillinger omkring Mosul. Byen ligger 400 kilometer nord for Bagdad.

IS udråbte kalifat fra Mosul

Det var fra Den Store Moske i Mosul, at IS's leder, Abu Bakr al-Baghdadi i 2014 udråbte et kalifat, der omfatter store landområder i Syrien og Irak.

Mosul er langt det største byområde, som IS kontrollerer. Byen havde tidligere to millioner indbyggere.

Hvis Mosul skulle falde, så ville det være det mest alvorlige tilbageslag for den islamistiske organisation. Iraks premierminister, Haider al-Abadi, mener, det kunne være dødsstødet for IS.

IS er fordrevet fra strategisk, syrisk by

Jihadisterne er også hårdt trængt i Raqqa i Syrien, der ofte omtales som islamisternes hovedstad.

Op til weekenden måtte IS rømme byen Manbij, der er en vigtig forbindelsesvej til Raqqa, efter byen i ugevis har været under belejring fra en kurdisk-arabisk oprørsstyrke.

/ritzau/Reuters