Tema Brexit

Martini lunch og afternoon tea - Bruxelles joker med måltider på topmøde

Britiske måltider er blevet en stående vittighed på EU-topmøde om Storbritannien.

Tiden vil vise, om David Camerons EU-aftale skal skylles ned med te eller noget der er stærkere. (Foto: Matt Cardy © 2009 Getty Images)

Navne på klassiske britiske måltider er blevet en stående vittighed på sociale medier på andendagen af EU-topmødet om Storbritanniens medlemskab i Bruxelles.

Oprindeligt havde lederen af topmødet, rådsformand Donald Tusk, lagt op til, at fredagen skulle begynde med en "english breakfast". Men bacon og æg blev aflyst, da forhandlerne tog natten i brug i forsøget på at nærme sig en aftale.

Brexit

Storbritannien har stemt ved historisk valg om at forlade EU. Følg optællingen af stemmer og få resultatet her.

Gå til tema

I stedet kunne Tusks talsmand, Preben Aamann, meddele på Twitter, at morgenmaden ville blive afløst af en frokost, "english lunch":

Den bold blev straks grebet af journalister, som kæmper for at holde sig vågne til der kommer en aftale.

Peter Spiegel fra avisen Financial Times mener, at topmøde-deltagerne efterhånden trænger til noget at styrke sig på. Han foreslår derfor frokosten opgraderet med martinier - en "three martini lunch":

Valentina Pop fra Wall Street Journal bemærker, at topmødet kunne trække ud til aftensmaden, "tea time":

Men det er for optimistisk, synes Paul Mason fra den britiske tv-station Channel 4. Han mener, at topmødet hverken bliver en frokost eller aftensmad. Det bliver til en "engelsk fredag nat i en tidligere industriby efter for mange alkosodavand":

DR Nyheders EU-korrespondent Ole Ryborg - som selv har budt ind på Twitter med "gin and tonic" - forklarer, at der er en mening med måltidet i topmøde-programmet.

- Den del af aftalen med Storbritannien, der handler om velfærdsydelser, skal godkendes af Europa-Parlamentet. Derfor vil man gerne rådføre sig med parlamentets formand, Martin Schulz. Men han må ikke være med til forhandlingerne på topmødet. Han må dog gerne spise sammen med topmødedeltagerne - derfor er måltidet vigtigt, siger Ole Ryborg.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube