Tema Krigen i Syrien

Mellemøstkorrespondent: FN-resolution er ingen garanti for sikker evakuering

Evakueringen i Aleppo møder store udfordringer, men nu tyder det på, at en ny evakueringsaftale er på vej fra FN's Sikkerhedsråd.

I går blev omkring 350 mennesker evakueret fra det østlige Aleppo. Men evakueringen foregik langt fra problemfrit. (Foto: George Ourfalian © Scanpix)

Fem busser og to ambulancer med civile slap sent i aftes ud af den syriske by Aleppo og ankom i løbet af natten til et oprørskontrolleret område uden for byen.

Det skete til trods for, at evakueringen tidligere på søndagen var blevet sat på pause på ubestemt tid.

Og i løbet af i dag er busser fortsat med at køre civile og oprørere ud af det østlige Aleppo, mens andre busser kører sårede og civile ud af to regeringskontrollerede byer, der er omringet af al-Qaeda-relaterede oprørere.

Men der har været store problemer med evakueringerne af de civile i det østlige Aleppo weekenden over. Evakueringsbusserne oplever nemlig mange problemer med at få lov til at forlade området sikkert.

- Evakueringen skrider frem, og i øjeblikket kommer der løbende busser ud af det østlige Aleppo med hundredvis af folk ombord. Men der er stadig tusindvis af civile tilbage i det østlige Aleppo, siger DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

Når der fortsat er problemer med at evakuere de civile fra Aleppo, skyldes det, at de indblandede parter i konflikten har svært ved at nå til enighed om vilkårene for evakueringen, fortæller han.

Det er også derfor, at vi flere gange har set de her evakueringer gå galt, forklarer DR's mellemøstkorrespondent.

- Både militser, der støtter det syriske styre, og militser, der kæmper imod styret, har af flere omgange forhindret evakueringer. I går brændte ekstremistiske oprørere for eksempel en række busser af, der skulle evakuere folk fra to regeringskontrollerede byer, og det var ved at ødelægge hele aftalen. Men nu ser det ud, at evakueringerne igen kører, siger han.

Aftale kan være på vej i sikkerhedsråd

En ny resolution fra FN's Sikkerhedsråd tyder dog på at være på vej. I går gik FN's Sikkerhedsråd i gang med forhandlingerne om en ny aftaletekst, der skal styrke FN's observation i Aleppo for at opnå sikker passage for de civile i byen.

- En aftaletekst, der muliggør en sikker og værdig evakuering, med fokus på at beskytte de civile, hvilket har manglet gennem hele den syriske konflikt, sagde USA's FN-ambassadør, Samantha Powers, i aftes.

Aftalen skulle egentlig have været underskrevet i går, men det ville Rusland ikke.

I dag lyder det så, at sikkerhedsrådet nu har nået et kompromis, som russerne vil gå med til. Et kompromis, hvor man vil lade FN-observatører komme ind i Aleppo, men hvor de får nogle mere begrænsede muligheder:

- De kan eksempelvis ikke bare køre rundt i Aleppo, og de skal have tilladelse fra de forskellige parter i konflikten, hver gang de vil noget, fortæller Michael S. Lund.

Rusland vil beholde sin overhånd

I den aftale, der lige nu tegner sig, ser det altså ud til, at russerne og det syriske styre med FN-observatørernes begrænsede adgang vil forsøge at styre, hvad FN laver i Syrien, uddyber Michael S. Lund.

- Russerne ønsker helt åbenlyst at sikre sig, at de har kontrol over situationen på landjorden, siger han.

At Rusland ikke er glade for FN, er ingen hemmelighed. Og derfor vil de også gøre meget for at holde FN ud i strakt arm, lyder der fra mellemøstkorrespondenten.

- Den venlige fortolkning af det er, at de gerne vil være sikre på, at de ting, der sker ved fronterne i Aleppo, ikke bliver givet videre til alle mulige andre. Den mere kritiske fortolkning er, at de gerne vil styre helt præcist, hvad det er, der bliver undersøgt af krigsforbrydelser og overgreb, som vi jo hører om i en række rapporter fra Syrien, siger han.

Evakueringen kan fortsat gå i hårdknude

Men uagtet om FN's Sikkerhedsråd når frem til en resolution i dag, giver det ikke nogen endelige garantier for, at den kommende evakuering kommer til at foregå gnidningsfrit, understreger Michael S. Lund. Det er nemlig meget svært at forhandle, da parterne i konflikten er mange og ligger langt fra hinanden:

- Hver gang man tror, man har en aftale, så er der små grupper, der er uenige i aftalen, som så saboterer den. Det gør, at det hele kan falde fra hinanden. Og det kan det stadigvæk, siger Michael S. Lund.

Der er nemlig så mange fraktioner på begge sider af konflikten, som der skal tages hensyn til hver gang, man laver en aftale. Og hver gang man så når frem til en aftale, kommer der ofte pludselig flere krav. Evakueringen bliver derfor også brugt som et politisk forhandlingselement, forklarer Michael S. Lund.

- Jan Egeland fra FN var endda ude på et tidspunkt og sige, at han aldrig har oplevet en konflikt, hvor nødhjælp og evakuering blev brugt så politisk, som det gør i Syrien. Og det hele handler jo i virkeligheden om, at det ikke er nogen tillid mellem parterne, afslutter han.