Militærekspert: Presset IS vil begå flere terrorangreb

Nederlag til Islamisk Stat i Syrien kan føre til mere terror i regionen. I Europa er situationen nok uændret.

En mand i sorg. I Allepos gader døde hans fire børn døde i et angreb, som aktivister siger blev udført med tøndebomber af regeringshæren. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Presset på Islamisk Stat øges, og senest er den militante organisation tvunget ud af dele af den syriske oldtidsby Palmyra.

Situationen kan betyde, at den ekstremistiske organisation vil ændre taktik, udføre flere terrorangreb og deltage i færre direkte kamphandlinger, vurderer militæranalytiker og lektor ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby.

- Oprørsbevægelser, der er under pres, skifter typisk taktik på kamppladsen. Så mit bud vil være, at Islamisk Stat vil have mere og mere fokus på at lave terrorangreb dybt inde i Irak og Syrien i stedet for at stå på kamppladsen og kæmpe der, siger Johannes Riber Nordby.

Palmyra kontrolleres igen af det syriske styre, som har generobret byen fra Islamisk Stat, oplyser en militærkilde til det franske nyhedsbureau AFP.

Flertallet af de militante fra Islamisk Stat er flygtet fra oasebyen, hvor de har været i knap et år.

Kan forvente flere terrorangreb

Sejren er både symbolsk og strategisk for præsident Bashar al-Assads styre, som dermed har kontrol over et større ørkenområde og vejen helt til den irakiske grænse.

Ifølge Johannes Riber Nordby er det Syrien og Irak, der kan forvente flere terrorangreb som en konsekvens af, at Islamisk Stat i øjeblikket er stærkt udfordret militært.

Risikoen for terror i Europa er selvfølgelig stadig til stede, men den er næppe større, end den hidtil har været, vurderer han.

- Islamisk Stat laver de angreb, de kan komme til. Og hvis de kan begå endnu et angreb i Nordafrika eller Vesten à la det i Bruxelles eller Paris, så gør de selvfølgelig det, siger Johannes Riber Nordby.

- Jeg tror ikke, at lysten til at lave de terrorangreb er blevet større, for den har hele tiden været stor.

/ritzau/

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube