Tema Krigen i Syrien

Miraklet i Aleppo: Ahmads tvillinger kom til verden under jorden

Ahmad al-Ahmad, som bor i det østlige Aleppo i Syrien, er blevet far, mens regeringshæren er ved at indtage byen.

Tvillingerne Mohammed og Bilal blev født i Aleppo i går. (Foto: Ahmad al-Ahmad © dr)

I mange uger har den tidligere jura-studerende Ahmad Al-Ahmad været bange for, at han aldrig skulle blive far. At han eller hustruen ville dø, inden tvillingerne blev født, eller at der ville gå noget galt under fødslen.

For i takt med at hans hustrus graviditet skred frem, forværredes situationen for familien, der bor i det østlige, oprørskontrollerede Aleppo i Syrien.

I slutningen af september, da det syriske regime og dets russiske allierede optrappede offensiven i det østlige Aleppo, skrev jeg en artikel om Ahmad al-Ahmad.

Før krigen gik Ahmad al-Ahmad på sidste år af jura-studiet i Aleppo. (Foto: Ahmad al-Ahmad © dr)

- Russerne bruger en ny slags bomber, der virkelig får jorden til at ryste, fortalte Ahmad al-Ahmad og fortsatte:

- Det føles som et jordskælv under dig. Vi har aldrig oplevet noget lignende. De er i stand til at angribe de hospitaler og beskyttelsesrum, der findes under jorden mange steder i Aleppo. Det er deres mål med bomberne.

Bombede hospitaler

Siden har jeg holdt jævnlig kontakt med Ahmad Al-Ahmad, mens regimet yderligere har intensiveret angrebene i øst-Aleppo. Det er præsident Bashar al-Assads mål at generobre den oprørskontrollerede del af byen og meget tyder nu på, at regeringshæren og regeringstro militser med hjælp fra Rusland inden længe vil genvinde kontrollen.

Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der støtter oppositionen i landet, siger, at regeringhæren nu har indtaget den gamle bydel i det østlige Aleppo (arkivfoto). (Foto: Abdalrhman Ismail © Scanpix)

I november blev Ahmad al-Ahmad yderligere ængstelig for sin kones fødsel. Den 19. november skrev han til mig over Messenger:

- Min kone skal føde inden for den næste måned, men alle hospitalerne her er nu bombet af Rusland og regimet. Jeg kan ikke beskrive det, der foregår. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Der er bombardementer hele tiden, og lig over det hele. Hvis det fortsætter sådan, vil der ingen levende være tilbage.

Frygter fængsling

I takt med at regimesoldater er rykket frem er flere tusinde syrere blevet fordrevet fra Aleppo.

Jeg kan ikke flygte. Jeg vil blive fængslet.

AHMAD AL-AHMAD

Ahmad al- Ahmad er ikke væbnet, men han tilhører den syriske opposition og har hjulpet med uddeling af nødhjælp. Derfor er han som mange andre unge eftersøgt af regimet. I årevis har regimet fængslet oppositionsfolk, og tusindvis er forsvundet i systemets berygtede fængsler. Netop det frygter mange, der opholder sig i det oprørskontrollerede Aleppo.

- Jeg kan ikke flygte. Jeg vil blive fængslet, siger Ahmad al- Ahmad.

Klinik under jorden

Da Ahmad al-Ahmad fandt ud af, at samtlige hospitaler var bombet ud af funktion, begyndte han at lede efter klinikker under jorden, hvor hans kone kunne føde. De var begge bekymrede for de ufødte drenge, for selv på de hospitaler, der havde fungeret i krigen, var der mangel på den mest basale medicin.

Da dr.dk’s brugere i oktober kunne stille spørgsmål til Ahmad al-Ahmad, blev han blandt andet spurgt om, hvorfor han havde valgt at få børn midt i krigen. Han svarede:

- Forestiller du dig, at omkring 350.000 mennesker ikke skulle få børn i løbet af de fem år, siden krigen begyndte.

"Jeg kan flyve"

Alligevel ville Ahmad al-Ahmad ønske, at situationen havde været meget anderledes, da han i går morges blev far til tvillinge-drengene Mohammad og Bilal.

Jeg kan flyve. Jeg har nye følelser, jeg aldrig har vidst fandtes.

Ahmad al-Ahmad

- Efter at vi havde ledt i lang tid, fandt vi et felthospital under jorden. Vi kunne høre flyene og bomberne oven over os. Det var rædselsfuldt, skrev han til mig, hvorefter han ikke kunne skjule sin nye kærlighed:

- Jeg kan flyve. Jeg har nye følelser, jeg aldrig har vidst fandtes.

Men det er en flydende og farlig situation, som Mohammad og Bilal er født ind i. Inden længe vil regimet højest sandsynligt kontrollere det kvarter, Ahmad bor i. Hver dag er der skyderier og bombeangreb, og der er risiko for, at deres far ender i fængsel.

- Det kører hele tiden i baghovedet. Krigen. Hvad vil der ske? Vær sød at bede til, at vi alle klarer den.

Ahmad sendte et billede af sine tvillinger til Puk Damsgård efter fødslen. (Foto: Ahmad al-Ahmad © dr)