Tema Krigen i Syrien

Nødhjælpsorganisationer: Fakkeltog og debat hjælper det krigshærgede Aleppo

Det er vigtigt at give sin mening og sympati til kende, lyder det fra en række nødhjælpsorganisationer.

Onsdag aften var der fakkeltog på Christiansborg Slotsplads for Aleppos ofre. Arrangementer som dette er med til at sætte fokus på situationen i den syriske by, mener nødhjælpsorganisationer. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Bekymringsfulde opdateringer på de sociale medier og fakkeltog i flere dele af landet har de seneste dage været med til at sætte fokus på krisen i Aleppo.

Mange spørger måske sig selv om denne slags tiltag har en effekt. Men det skal man ikke være i tvivl om, at det har, lyder det fra flere nødhjælpsorganisationer.

- Selvom en besked på Facebook ikke ændrer alverden, så er det en lille dråbe, og det, der foregår i debatten, bliver læst alle mulige steder. Det er med til at presse magthavere og beslutningstagere, siger Klaus Nørskov, som er pressechef i Røde Kors.

Han bakkes op af Karin Hindkjær, der er chef for engagement i Red Barnet.

- Vi kan kun anbefale, at folk giver deres mening til kende. At folk går ud på gaden og viser sympati for menneskerne i Aleppo, er en fantastisk fysisk demonstration af, at vi er her, og vi ser, hvad der sker.

Onsdag aften var der fakkeltog for Aleppo i blandt andet København, Aarhus, Odense, Roskilde og Rønne, mens der i aften afholdes fakkeltog i Aalborg. I København deltog flere tusinde i fakkeltoget, der fandt sted på Christiansborgs Slotsplads.

Handling sender signal

For Jesper Brix, som er direktør i Læger uden Grænser, er det, at vise handling et endnu stærkere signal end at donere et økonomisk beløb til en organisation.

- Det handler om at skabe debat, lægge et pres, ændre ord til handling og få tingene på dagsorden. Man hjælper også med penge, men det er vigtigst at skabe forandring.

Det kan man ifølge Jesper Brix gøre ved for eksempel at give sin stemme til kende over for de folkevalgte.

- Man kan skrive i samlet flok til statsministeren, hvad man mener som en del af den danske befolkning. Hvis man ikke lader sin stemme blive hørt, skaber man ikke den store forandring.

Tjek nødhjælpsorganisationernes historik

Spørger man Stig Fog, som er indsamlingsrådgiver og har været projektleder på Danmarks Indsamling gennem 11 år, er enig i, at man kan skabe effektiv opmærksom ved at stable forskellige arrangementer på banen:

- Demonstrationer og indsamlinger er udtryk for, at man vil gøre noget, og at der er to veje at gå: Man kan lægge politisk pres på for at skabe en løsning, eller man kan lave et personligt engagement til at samle penge ind.

Han tilføjer, at demonstrationer påkalder sig opmærksomhed fra politikerne.

Lad være med at tage derned

Mens donationer, demonstrationer og debatindlæg kan være givtige, er der også en række ting, man skal holde sig fuldstændig fra: Nemlig selv at tage ned til Aleppo.

- Lad for Guds skyld være med at tage derned som frivillig, det ville være fuldstændig vanvittigt, siger Klaus Nørskov, pressechef i Røde Kors.

Karin Hindkjær, chef for engagement i Red Barnet, er enig i, at man skal holde sig fra Syrien, og at situationen er meget anderledes end i Grækenland, hvor mange danskere sidste år tog ned for at hjælpe de mange flygtninge, der ankom dertil fra blandt andet Syrien.

- Vi så i Grækenland, hvordan folk selv tog derned og hjalp. De fik en direkte oplevelse af at give tøj direkte til flygtningene. Men jeg kan på ingen måde anbefale at tage til Syrien, det er for farligt. De professionelle nødhjælpsorganisationer gør det godt, og det er en koordineret indsats, som FN har overblik over, siger hun.

Tøjindsamling nytter ikke

Røde Kors , Red Barnet og indsamlingsrådgiver Stig Fog er alle enige i, at det ikke vil hjælpe specielt med indsamling af tøj, legetøj eller tæpper til syrerne, der er fanget i borgerkrigen. En indsamling af ting, som skal hjælpe de civile i Aleppo, medfører nemlig logistisk udfordringer:

- Det forplumrer situationen yderligere. De store organisationer har svært nok ved at få det til at lade sig gøre. Problematikken handler om at komme i kontakt med folk, siger han.