Tema Krigen i Syrien

Ofrene på MH17 har fået mindesmærke i Amsterdam

Kongefamilien i Holland deltog i dag ved præsentationen af monumentet.

De 298 ofre på flyet MH17, der blev skudt ned for tre år siden, har fået deres eget mindesmærke i den hollandske hovedstad, Amsterdam.

Flyet havde 193 hollændere ombord, da det blev skudt ned af et russisk missil den 17. juli 2014 og styrtede ned på en mark omgivet af solsikker i landsbyen Hrabove i det østlige Ukraine.

Mindesmærket blev præsenteret i dag - på treårsdagen for nedskydningen af flyet - og består af 298 træer. Et træ for hvert offer, der var ombord på flyet. De står formet som en båndsløjfe, rundt om træerne er der plantet solsikker, og i midten står et monument med ofrenes navne.

- Mindesmærket dækker et stort område, der er udformet efter den sorte sløjfe, som var symbolet på MH17, siger Michael Bociurkow, der er tidligere talsmand for OSCE, der stod for efterforskningen.

- Det her sted vil være et sted, hvor pårørende, venner og andre kan komme og sende en tanke til ofrene og tænke over, hvad der skete, fortsætter han.

Skudt ned af russisk missil

MH17 var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia, men nåede ikke langt fra Hollands hovedstad.

To timer efter, at flyet var lettet fra Schiphol-lufthavnen i Amsterdam, forsvandt det fra radaren og styrtede ned ved landsbyen Hrabove i Donetsk i det østlige Ukraine.

Umiddelbart efter, at flyet var styrtet ned begyndte pilene at pege på pro-russiske separatiser, der blev anklaget for at stå bag nedskydningen af flyet.

I september sidste år viste den hollandsk-ledte efterforskning så, at der var hold i anklagerne. Efterforskningen viste, at et BUK-missil blev affyret fra den russiske side af grænsen og ind over den ukrainske landsby, der på det tidspunkt var kontrolleret af pro-russiske separatiser.