Tema Krigen i Syrien

Puk Damsgård: Aleppos fald vil være et vendepunkt

Hvis det syriske regime fortsætter sine fremskridt i Aleppo med succes, så vil det give præsident Bashar al-Assad langt større råderum i kommende forhandlinger om Syriens fremtid.

Præsident Assads syriske regeringshær fortsætter sin fremgang på slagmarken.

Senest har regeringshæren indtaget næsten hele den gamle bydel i de østlige dele af Aleppo - et område, som oprørerne ellers har kontrolleret de seneste fire år.

Og det vil være et vendepunkt, så snart regimet igen genvinder hele kontrollen med Aleppo, fortæller DR’s Mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård.

- Det har hele tiden været præsidentens plan, at generobre det område fra oprørerne. Han har valgt den militære vej fremfor politiske forhandlinger, for når han kontrollerer Aleppo, så vil det stille ham meget bedre fremover i fremtidige forhandlinger, siger hun.

De civile lider fortsat

Imens regimet rykker frem, forbliver situationen i det østlige Aleppo ”ganske forfærdelig” - ikke mindst for civile, der er fanget i byen, fortæller Puk Damsgård.

- Der er også den situation, for mange af de unge, der er med i oppositionen, at de er bange for at flygte, fordi de er eftersøgt regimet. De er bange for at gå fra at bo midt i en krigzone til at ende i et fængsel kontrolleret af det syriske regime.

For de civile kan regimets militære fremskridt i byen komme til at betyde, at mange bliver fordrevet fra deres hjem – allerede nu er mange tusinde flygtet fra det østlige Aleppo.

- Der er en meget alvorlig humanitær situation i det østlige Aleppo, som har været under belejring i mange uger. Der mangler mad og medicin, og der er ingen hospitaler, hvor de mange sårede kan tage hen. Derfor vil man også forsøge at få de mange sårede ud under en form for våbenhvile.

Åben for våbenhvile og forhandlinger

Den seneste udvikling på fronten har fået oprørerne til at foreslå en fem dages våbenhvile og forhandlinger om Aleppos fremtid.

Oprørerne har også foreslået en FN-beskyttet evakuering af omkring 500 hårdt sårede personer, samt evakueringen af samtlige civile, der ønsker at forlade byen, til landområder nord for byen, som ikke er under angreb af regimet eller russiske kampfly.

Ifølge oppositionen vil områdets civile være i "stor fare", hvis ikke de bliver evakueret i takt med et regimets styrker rykker frem.

Der er endnu ikke kommet en officiel reaktion fra præsident Assad på oppositionens forslag om forhandlinger.