Tema Krigen i Syrien

Puk Damsgård: Det ser sort ud i Syrien i øjeblikket

Det syriske regime har én gang for alle besluttet sig for at generobre den østlige del af den syriske storby Aleppo, fortæller DR's mellemøstkorrespondent.

- Det er en meget fastlåst og svær situation, siger Puk Damsgård om den senest udvikling i krigen i Syrien. (Foto: Abdalrhman Ismail © Scanpix)

På sjette år får borgerkrigen i Syrien blodet til at flyde. I øjeblikket sker der massive bombardementer i den største syriske by Aleppo, en millionby i den nordvestlige del af Syrien.

Her forsøger syriske regeringstropper med støtte fra russerne at generobre den østlige den af byen, som oprørere har kontrol over. I den del af byen bor omkring 275.000 indbyggere.

Mindst 213 civile har mistet livet, siden de voldsomme bombeangreb begyndte for nogle dage siden - heriblandt mange børn, skriver BBC. Angrebene bliver betegnet som de voldsomste bombardementer i kampen om Aleppo.

Byens omkring to millioner indbyggere har i løbet af weekenden været uden rent vand, der er mangel på fødevarer og store områder og huse ligger i ruiner.

Puk Damsgård, hvorfor går det så galt i Aleppo lige nu?

- Fordi det syriske regime har besluttet sig for, én gang for alle, at forsøge at generobre den østlige del af Aleppo – altså den del, oprørerne kontrollerer, siger DR's mellemøstkorrespondent.

- Det vil sige, at det syriske regime sammen med dets allierede, russerne, bomber vældig massivt ind over den østlige del i øjeblikket, og det er derfor, vi ser den meget forværrede situation.

Er der nogen, der kan se, hvad der kan få de her bombninger til at stoppe, så man kan hjælpe civilbefolkningen?

- Det er en meget fastlåst og svær situation, siger Puk Damsgård.

- FN's særligt udsendte for Syrien, Staffan de Mistura, sagde for nylig, at han endnu engang bad om 48 timers våbenhvile og bad parterne om igen at forsøge at få nødhjælp ind og stoppe kampene og de fly, der flyver over det østlige Aleppo i øjeblikket.

- Men vi har set gang på gang, at våbenhviler er brudt sammen, og vi må bare sige, at hvis ikke man kan lave en aftale sammen med det syriske regime og russerne om at stoppe de her bombardementer, så stopper det simpelthen ikke.

- Så er det eneste alternativ at gå i krig mod Syrien og Rusland, hvis det skal stoppe, siger Puk Damsgård.

- Det er derfor, man så hårdt forsøger at få gang i en aftale igen om endnu en våbenhvile, men det ser meget sort ud i øjeblikket.