Tema Krigen i Syrien

Puk Damsgård: Varig fred skal begynde i det små

Våbenhvilen i Syrien kan være en åbning for fred i det krigshærgede land, vurderer DR's mellemøstkorrespondent.

Målet med våbenhvilen er blandt andet at sikre, at der kan bringes nødhjælp ind til tusinder af mennesker, som bor eller opholder sig i belejrede byer over hele landet. (Foto: MOHAMAD ABAZEED © Scanpix)

De seneste 24 timer er ingen civile blevet dræbt i Syrien.

Det er meget usædvanligt for det krigshærgede land. Men i går trådte en våbenhvile i kraft, der har fået de kæmpende parter til at holde pause fra den årelange krig.

Aftalen om våbenhvile faldt på plads natten til lørdag efter måneders forhandlinger mellem Rusland og USA. Den syriske præsident, Bashar al-Assad, har accepteret aftalen.

Våbenhvilen kan betyde lysere fremtidsudsigter for Syrien, vurderer DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård:

- Hvis den holder, kan den være en grobund for den videre proces til at skabe fred i Syrien, siger hun og understreger, at en fuldstændig afslutning på krigen dog har lange udsigter.

- Vejen til varig fred skal begynde i det små. For eksempel med den våbenhvile, der de seneste 24 timer har betydet, at de civile endelig kan få den hjælp, de har så hårdt brug for, siger hun.

Nødhjælpen til den syriske civilbefolkning var også det bærende tema på et pressemøde, som Staffan de Mistura, FN's særlige udsendte i Syrien, talte på tidligere i aften.

- Vi er nødt til at tage os af det syriske folk, mens vi arbejder for politisk dialog. De har ventet for længe, de er desperate, sagde Staffan de Mistura, der netop har været i Damaskus for blandt andre at mødes med den syriske præsident.

- Vi har Ukraine, vi har Libyen, vi har ebola, vi har mange store udfordringer. Men det syriske folk må ikke blive glemt, siger han.

Dræbte i Syrien

  • Det er uvist, præcis hvor mange der er blevet dræbt i Syrien, fordi FN stoppede med at tælle i 2014.
  • Men Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder vurderer, at mellem 300.000 og 370.000 mennesker er blevet dræbt i løbet af krigen.
  • Heraf er 86.000 civile, 59.000 er regeringssoldater og resten tæller oprørssoldater, udenlandske krigere og afhoppere.