Tema Krigen i Syrien

Putin: Vi kan sagtens skabe fred både med USA og Assad

Ruslands præsident er overbevist om, at han sammen med både Assad og USA kan redde Syrien.

Assad har senest været på et sjældent besøg tæt på fronten, hvor hans soldater slås mod oprørsgrupper ved hovedstaden Damaskus. Det skete ved en julekoncert i en kirke (Foto: SYRIAN PRESIDENCY / HANDOUT © Scanpix)

Mens Vesten med USA i front ikke ser det som en mulighed, at den syriske præsident, Bashar al-Assad, skal indgå i en fredsløsning i Syrien, er opfattelsen end helt anden i Rusland.

Assads tætte partner, præsident Vladimir Putin, mener, der kan komme en ende på blodsudgydelserne i det krigshærgede land ved både at samarbejde med Assad-regimet og USA og dets allierede i den internationale koalition mod Islamisk Stat.

- Hvad angår krisen i Syrien, mener vi sagtens, vi kan samarbejde både med præsident Assad og den amerikanske side. Jeg har for nylig talt om dette med Barack Obama og vores venner fra Saudi Arabien og med andre arabiske nationer, siger Putin ifølge Reuters.

Meldingen kommer i en ny dokumentar om Putin og offentliggøres i kølvandet på den køreplan for fred, som Rusland og USA sammen med de andre stormagter i FN’s sikkerhedsråd er blevet enige om.

USA’s udenrigsminister John Kerry har for længst meldt ud, at Assad har ødelagt sine muligheder for at indgå i en fredsproces. Men USA vil modsat for eksempel Frankrig ikke kræve Assads afgang her og nu. Dette forlænger bare krigen yderligere.

Netop spørgsmålet om Assads fremtid er en af de knaster, eksperter peger på kan spolere fredsambitionerne.

Sagen kort:

  • FN's sikkerhedsråd har efter forhandlinger i New York lavet en køreplan for fred i Syrien
  • Allerede tidligt i januar skal der indledes samtaler om en politisk overgangsregering
  • Aftalen kræver omgående stop for angreb mod civile
  • Parterne skal tiltræbe at nå en våbenhvile, så snart de første forhandlinger er sat igang. Våbenhvilen gælder ikke ekstremistiske grupper som terrorgruppen IS.
  • Målet er, at Syrien skal være så stabilt inden for to år, at der kan afholdes valg.