Tema Krigen i Syrien

Røde Kors: Alle venter på at folk kan komme ud af Aleppo

Evakueringen af Aleppo er netop begyndt, men det er en kompliceret og langvarig operation, siger generalsekretær for Dansk Røde Kors.

Medarbejdere fra det syriske Røde Kors står klar til at hjælpe med evakueringen. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Evakueringen af sårede i den østlige del af Aleppo er ifølge DR Nyheders oplysninger netop begyndt.

Det drejer sig i første omgang om 200 sårede, oplyser International Røde Kors. Herefter er det planen, at 5.000 oprørere og civile skal evakueres, oplyser det russiske forsvarsministerium til nyhedsbureaet Tass.

Operationen, der skulle have været begyndt tidligt i morges, har været forsinket, og det er fordi, det er en meget vanskelig operation.

Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors siger til DR Nyheder, at Røde Kors er bedt om at evakuere 200 syge og sårede.

- Tidligere i morges måtte busserne vende om, fordi de ikke kunne komme frem på grund af murbrokker på vejen, siger han.

- Alle venter spændt på, at folk kan komme ud af Østaleppo.

Røde Kors blev i nat bedt om at hjælpe med evakueringen, og 10 ambulancer og 100 frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne har siden stået klar til at evakuere syge og sårede.

Ifølge generalsekretæren er evakueringen en kompliceret logistisk operation. Det er også vigtigt at have en præcis aftale, så nødhjælpsorganisationernes ambulancer og busser ikke pludselig bliver beskudt af militser.

- Det er ikke noget, man bare lige aftaler fra den ene time til den anden. Alle garantier skal være på plads. Det er de tilsyneladende ikke på nuværende tidspunkt, siger han.

Anders Ladekarl forventer, at de folk, der bliver evakueret, vil have store mén:

- Dem, vi har mødt, som er kommet ud af Aleppo de seneste døgn, er dybt traumatiserede. De er bange for deres sikkerhed. De har opholdt sig i kældre i ugevis, fordi der har været konstante bombardementer. De har kun fået en lille smule at spise, da der ingen forsyninger har været til området i månedsvis.

FN overvåger evakueringen fra Aleppo, siger Jan Egeland, der er FN's udsending i Aleppo.

Du kan stille spørgsmål om situationen i Aleppo direkte til Anders Ladekarl på dr.dk fra kl. 12.00.

Opdatering: Artikel opdateret kl. 11.48 med, at evakuering er i gang.