Røde Kors: Borgerkrig i Syrien

Internationalt Røde Kors erklærer Syrien i borgerkrigs-tilstand, og dermed er begge parter underlagt Geneve-konventionen.

Ifølge Internationalt Røde Kors er der nu atle om en borgerkrigs-tilstand i Syrien (© Scanpix)

Hele Syrien er nu erklæret i borgerkrigs-tilstand af Internationalt Røde Kors, og det betyder, at de kæmpende sider kan blive underlagt Geneve-konventionen.

Dermed bliver det også nemmere at fremsætte anklager om krigsforbrydelser.

Tidligere har Røde Kors kun betragtet nogle få områder i Syrien som krigszoner. Det drejer sig om områderne Idlib, Homs og Hama. Det er først nu, at organisationen er nået frem til det andre organisationer og aktører allerede har udmeldt, nemlig at landet befinder sig i en decideret borgerkrig.

Talsmanden for Røde Kors, Hicham Hassan, forklarer, at situationen i Syrien nu er regnet som en »ikke-international væbnet konflikt«, som er den tekniske betegnelse for borgerkrig.

- Det, der betyder noget, er, at den humanitære folkeret gælder, når opgør mellem regeringens styrker og oppositionsgrupper finder sted i landet, siger han til BBC.

Ifølge BBC er udmeldingen vigtig. Røde Kors overvåger nemlig kampene og fortæller de stridende parter, hvilke forpligtelser de har. Og her er det ifølge Genevekonventionen forbudt at angribe civile, lægeligt personale og basale ydelser som vand og el. Alt dette bliver der holdt øje med og kan ende i anklager om krigsforbrydelser.