Tema Krigen i Syrien

Røde Kors: De evakuerede er blege og blå på grund af kulde

Personer, der er kommet ud af Aleppo, har været truet på livet hver dag, siger Røde Kors-talsmand.

De mange evakuerede bliver i første omgang transporteret til lejre ved byen Idlib, mens de sårede kommer på hospitaler. (Foto: BARAA AL-HALABI © Scanpix)

Indberetninger om de forhold, som indbyggerne i det østlige Aleppo har levet under, begynder at strømme ind til Røde Kors, efter at evakueringerne begyndte i går eftermiddag.

Ralph ElHaz er talsmand for Røde Kors i Amman i Jordan, og hans folk har været med til at få folk ud af Aleppo. De meldinger, han får, tyder på, at de mange civile i byen har levet under helt horrible forhold.

- De fortæller, hvordan deres liv har været truet hver dag, og at alle har mistet en eller flere familiemedlemmer, og man kan se frygten i deres ansigter, siger han.

- De fleste er blege og blålige, fordi de har levet under iskolde forhold uden nogen former for opvarmning. Forestil dig at leve i kulden uden nogen varme i lang tid, siger Ralph ElHaz.

De evakuerede har levet under ekstreme og helt ufattelige forhold, og de fortæller, at de har måttet træffe beslutninger, som de aldrig håber at skulle træffe igen nogensinde - det sværeste har været at måtte forlade deres hjem og efterlade alt, siger han.

Flere af de evakuerede er alvorligt syge, og mange lider af alvorlige kroniske sygdomme, som ikke er behandlet i lang tid.

Organisationens talsmand i Aman tilføjer desuden, at indbyggerne i Aleppo mangler alle former for helt basal hjælp og medicin.