Tema Krigen i Syrien

Røde Kors: De første busser med civile kører over frontlinjen

Evakueringen af civile fra det østlige Aleppo er i gang.

Ambulancer og busser kører ud af Aleppo. (Foto: OMAR SANADIKI © Scanpix)

De første busser og ambulancer med civile - nogle alvorligt sårede - er kørt over frontlinjen fra det østlige Aleppo.

I alt drejer det sig om 20 busser og 13 ambulancer, skriver Røde Kors Syrien på Twitter.

Kvinder og små børn ombord

Samme meldinger lyder fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, der også har overværet dele af evakueringen. Her taler man dog om 21 busser og 19 ambulancer.

- Vi så kvinder, små børn og nogle mænd ombord på busserne. De var ikke fyldt op. Det foregik problemfrit og roligt, siger Elizabeth Hoff, WHO-repræsentant i Syrien, til nyhedsbureauet Reuters.

Se video af de første busser, der forlader det østlige Aleppo.

Hun fortæller, at der ikke er blevet observeret nogen form for identitetstjek af de evakuerede, og at man lige nu er i gang med forberedelserne til at sende yderligere otte busser ind for at fragte flere mennesker ud.

Lejr til 80.000 mennesker

Konvojen skal køre 6,8 kilometer gennem et regeringskontrolleret område, inden de kommer til en kontrolpost, der grænser op til et oprørskontrolleret område.

Tyrkisk Røde Halvmåne skal sammen med Tyrkiets beredskabstjeneste AFAD og den tyrkiske hjælpeorganisation IHH opbygge en lejr i Idlib, der skal kunne huse 80.000 mennesker.

Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, fortæller, at Røde Kors i nat fik til opgave at få syge og sårede ud af det østlige Aleppo. Mere end 100 frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne - som organisationen hedder i muslimske lande - deltager i evakueringen.