Rumsonden Juno er sendt mod Jupiter

Der er dansk højteknologi og dansk legetøj med på Nasas fem år lange rumfærd til planeten Jupiter.

Det amerikanske rumagentur, Nasa, har fredag opsendt den ubemandede rumsonde, Juno, der er på en fem år lang mission mod planeten Jupiter. Man søger svar på, hvordan gasgiganten og andre planeter i vores solsystem er dannet.

- Affyringen af Atlas V-raketten med Juno på vej mod Jupiter, en planetstump i puslespillet om begyndelsen på vores solsystem, siger en Nasa tv-kommentator, da satellitobservatoriet blev sendt op fra Cape Canaveral Luftbasen i Florida på toppen af en Atlas V-raket.

Opsendelsen fandt sted klokken 12.25 lokal tid (18.25 dansk tid). Det er begyndelsen på en mission, der vil vare fem år, inden Juno kommer i nærheden af Jupiter. Rumsonden vil aldrig vende tilbage til jorden, men sende mange data undervejs.

Danskfremstillet stjernekamera

Danmark spiller også en aktie i det ubemandede Nasa-togt, der medbringer et avanceret, danskfremstillet stjernekamera, som spiller en nøglerolle for missionens succes.

Det er konstrueret i København, hvor omkring 15 medarbejdere gennem to år har arbejdet på at perfektionere kameraet, oplyser professor John Leif Jørgensen fra DTU Space.

Rumrejsen skal give forskerne ny viden om Jupiters mysterier og måske endda svaret på, hvordan den enorme gasplanet opstod. Juno skal måle mængden af vand på Jupiter, studere magnetfeltet og se nærmere på dens kraftige polarlys.

Har Lego-figurer med

Når Juno ankommer i juli 2016, indleder sonden et elliptisk kredsløb hen over planetens poler, så den i perioder svæver blot 5000 kilometer over Jupiter-atmosfæren. I løbet af det følgende år foretager Juno 32 flyvninger rundt om Jupiter, inden det ødelægges mod planetens overflade.

Ud over kameraet medbringer Juno også tre Lego-figurer i aluminium. De forestiller de romerske guder Jupiter, der har lagt navn til planeten, og Juno, der har lagt navn til rumsonden, samt astronomen Galileo, der opdagede flere af planeten Jupiters måner.

Se flere billeder af Juno's opsendelse herunder:

 • Print
 • Del artiklen:

  Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

  Vælg mailingliste:

  Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

  DR Nyheder på YouTube