Tema Krigen i Syrien

Rusland anklages for hundredvis af civile drab i Syrien

En ny rapport fra Amnesty International peger på, at Rusland begår krigsforbrydelser i Syrien.

Et russisk Sukhoi Su-24 bombefly lander på den russiske Hmeimim militærbase i Latakia-provinsen i den nordvestlige del af Syrien. (Foto: PAUL GYPTEAU © Scanpix)

Efter at russisk militær i september gik aktivt ind i krigen i Syrien for at støtte præsident Bashar al-Assad, har Amnesty International udarbejdet en rapport om Ruslands adfærd i det krigshærgede land.

Nu er rapporten blevet offentliggjort, og ifølge Amnesty tyder adskillige observationer på, at et russisk jagerfly affyrede missiler mod et marked i byen Ariha 29. november og dræbte 49 civile. Det skriver Politiken onsdag.

Et vidne, Mohammed Qurabi al-Ghazal, fortæller til Amnesty, at oprørsgruppen Jaysh al-Fateh kontrollede området, men at den ikke holdt til inde i Ariha - kun uden for byen.

- Først lød der en høj eksplosion - jord fløj gennem luften - og straks fulgte en rystelse. I løbet af få øjeblikke begyndte folk at skrige, det lugtede brændt, og det var et stort kaos, gengiver han i rapporten og fortsætter:

- Der var lig overalt - uden hoveder og lemlæstede. Da jeg gik hen til en åben plads, så jeg et forfærdeligt syn. 40 lig lå på række, og ved siden af ligene sad en kvinde og græd. Jeg spurgte hende, hvad der var galt, og hun svarede: Min mand og tre børn er dræbt.

Angrebet var imidlertid kun et ud af mindst 25 tilfælde, hvor russisk militær efter Amnestys vurdering er gået efter at ramme civile områder, selv om der ikke var nogle militære mål i nærheden.

/ritzau/

  • Sammenlagt er mindst 200 civile blevet dræbt ved disse angreb, viser rapporten.
  • Amnestys materiale dokumenterer, at Rusland også anvender klyngebomber og såkaldte ustyrede bomber i nærheden af tætbefolkede områder.