Tema Krigen i Syrien

'Så længe vi i Vesten ikke kan blive enige, er det helt håbløst at begynde at blande sig i Mellemøstens problemer'

Har Vesten ladt syriens civile i stikken og været med til at trække den blodige konflikt i langdrag? Brugerne på dr.dk debatterede torsdag aften situationen i Aleppo

Der meldes om utallige krigsforbrydelser i Aleppo, hvor det syriske regime og oprørsgrupper har holdt civilbefolkningen som gidsler. Nu er evakueringen fra krigszonen påbegyndt, og ambulancer og busser fra Røde Kors har fået adgang til det østlige Aleppo. AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI (Foto: Karam al-Masri © Scanpix)

Skulle USA, Storbritannien, Danmark og resten af Vesten for længst have taget ansvar og interveneret i fuld skala i den blodige syriske konflikt, eller skal vi tværtimod holde os ude og lade syrerne og deres arabiske naboer om at finde en vej tilbage til freden?

Størstedelen af brugerne på dr.dk mener, at Vesten skulle have grebet ind, men har svært ved at få øje på en løsning, der kan sætte en stopper for konflikten, der de seneste dage er eskaleret i det østlige Aleppo, hvor der meldes om utallige krigsforbrydelser efter intense kampe mellem oprørsgrupper og regeringstro militser.

- Vesten med EU, USA og FN i spidsen skulle have grebet ind for længe længe siden. Hvordan ved jeg ikke. Måske med sanktioner mod Assad, Rusland og de oprørere, der er en del af konflikten i Aleppo, skriver Klaus Vandy Sørensen, bruger på dr.dk.

En vestlig koalition bestående af blandt andet USA, Storbritannien, Frankrig og indtil for nylig Danmark har deltaget fra luften i den syriske krig med angreb på Islamisk Stat, men der er ikke vilje til at indsætte landtropper for at afslutte den langvarige konflikt.

Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard: Se hele den forlængede udsendelse om krisen i Aleppo

En del af forklaringen på Vestens rådvildhed i den syriske konflikt kan være en generel splittelse, mener DR-bruger Vladimir Verchinine, som skriver:

- Vesten er en meget diffus størrelse i disse dage. Der er hverken enighed blandt de forskellige medlemmer i NATO og EU og mellem USA og dets allierede. Så længe vi i Vesten ikke kan blive enige og handle konsekvent, så er det helt håbløst at begynde at blande sig i verdens problemer, herunder Mellemøstens.

Historiker og debattør Poul Højlund, der også var med i debatten på dr.dk, mener derimod, at det netop er indblanden fra blandt andet Vesten, der kan have været med til at trække krigen i langdrag.

- Som historikere ved, så er de ondeste krige dem, hvor parterne er mest jævnbyrdige. Set i det lys har Vesten bidraget til krigens længde og ondskab ved at styrke oprørssiden, skriver Poul Højlund og fortsætter:

- Den nøgterne konstatering er, at så længe oppositionen ikke er samlet, og så længe den ikke har militærets støtte, sidder Assad på magten. Det er ikke vores, Vestens ansvar. Det gør ondt, men jeg er bange for, at det er virkeligheden.

Den opfattelse deler mange brugere, der var med i debatten, herunder Lis Jeppesen, som skriver:

- Det er ikke vores krig, og vi skal holde os langt væk fra Mellemøsten problemer. Der bliver aldrig fred mellem sekterne.
Det er selvfølgelig ganske forfærdeligt for børnene, det er krig altid.

Syriens præsident Bashar al-Assad har i en video til det syriske folk proklameret Aleppo for 'befriet'. Torsdag blev evakueringen fra den sønderbombede østlige del af den syriske storby endelig igangsat, efter ambulancer og busser fra Røde Kors havde fået adgang til området.