Skarp kritik af Cambodia fra EU

EU har tabt tålmodigheden med Cambodia. Det går ned ad bakke med demokratiet i landet og regeringslederen strammer grebet om oppositionen. I dag afleveres en skarp protest fra EU.

Regeringsleder Hun Sen synes at brugs domstolene mere og mere til at tinvge oppositionen i Cambodia til tavshed. (© ap Graphics)

Regeringen i Phnom Penh får læst og påskrevet af et samlet EU i dag. Den britiske ambassadør har aftalt et møde med underigsministeriet i Cambodia for at aflevere en skarpt formuleret protest. Cambodia er et af de lande i Asien, som får mest bistand udefra.

Retsvæsenet politisk kontrolleret

I protestskrivelsen står der blandt andet, at styret i Cambodia bruger retssager om bagvaskelse for at gøre oppositionen tavs. Det forfølger journalister for at offentliggøre kritik, og det indleder sager mod de advokater, som vover at forsvare de anklagede. Det antydes kraftigt at Cambodias retsvæsen er politisk kontrolleret.

Det siger den svenske radioavis EKOT, som har fået fat i et udkast til den skrivelse, der skal afleveres i dag.

Det er Storbritannien, der har taget initiativ til protesten, men Sverige, der som formandsland i dette halvår, som har fået formuleret skrivelsen og samlet alle 27 EU-lande om sagen.

Absurd sag

Den svenske radioavis fortæller om en sag mod en oppositionspolitiker i Cambodia. Hun hedder Mu Sucho og har tidligere været kvindeminister. Nu er hun parlamentsmedlem for oppositionslederen Sam Rainsys parti.

Det er en nærmest absurd sag, der begynder med at premierminister Hun Sen holder en tale, hvor han omtaler Mu Susho som letsindig og meget tæt på at være prostitueret. Hun nævnes ikke direkte ved navn, men omtales sådan , at meget få cambodianere vil være i tvilv om, hvem han taler om.

Mu Sucho stævner regeringslederen for bagtalelse - i alle kvindelige cambodianeres navn. og hun kræver erstatning på 75 øre. Men Hun Sen siger, at han da havde tænkt på en helt anden kvinde og stævner i stedet Mu Suho og hendes advokat for bagvaskelse.

Den sag blev afgjort i tirsdag, og den tidligere minister blev dømt. Det udløste demonstrationer i hovedstaden Phnom Penh.

Tilbagegang for demokratiet

Også et andet parlamentsmedlem er blevet stævnet af regeringslederen og medlemmets parlamentariske immunitet ophævet. Menneskerettighedsorganisationer og er blevet angrebet og medier truet til tavshed, siger den svenske radioavis.

En amerikansk-uddannet cambodiansk advokat til til EKOT at der er sket en dramatisk tilbagegang efter 15-16 års demokratisk udvikling i Cambodia. Advokaten Seng Theary, som nu arbejder i Cambodia, siger at Hun Sen bruger domstolene for at tvinge oppositionen til tavshed.