Tema Krigen i Syrien

Syrisk fredsforhandler går af efter udsættelse

Oppositionen i Syrien besluttede i april at suspendere deltagelsen i fredsmøder, og nu går chefforhandleren.

Mohammad Alloush, chefforhandler for oppositionen i Syrien, har mistet tålmodigheden med de FN-støttede fredsforhandlinger. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Chefforhandleren for den største oppositionsalliance i Syrien, Mohammad Alloush, træder tilbage, fordi en FN-støttet plan at få en politisk løsning og sikre hjælp til syrere i oprørsområder er mislykket.

Han leder den magtfulde oprørsgruppe Jaish al Islam, men skriver til Reuters, at det ikke er lykkedes at sikre frigivelsen af flere tusinde fanger eller at tvinge det syriske regime til en politisk overgangsordning.

En fremtidig aftale levner ifølge oppositionen ikke plads til præsident Bashar al-Assad. Det er en betingelse, at han forsvinder. Så længe oppositionens krav ikke bliver mødt, kalder Alloush fredsforhandlingerne for spild af tid.

- De endeløse forhandlinger går ud over det syriske folks skæbne. Derfor annoncerer jeg min tilbagetræden fra delegationen og min fratrædelse fra HNC (oppositionsalliancen, red.), skriver han på Twitter.

FN har ikke sat en dato for, hvornår fredsforhandlingerne skal genoptages.

Det skyldes, at oppositionens forhandlingskomité suspenderede deltagelsen i fredsmøder i Genève i april.

/ritzau/Reuters