Syrisk udenrigsminister udelukker Assad afgang

Ingen fred - hvis kravet er Assads afgang, siger udenrigsminister inden fredsforhandlinger i Genève

Syris udenrigsmister udelukker fred, hvis prisen er præsident Assads afgang. (Foto: OMAR SANADIKI © Scanpix)

Den syriske udenrigsminister afviser, at præsident Assad vil gå af.

- Hvis kravet ved de kommende fredsforhandlinger er, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal træde tilbage, så bliver der ikke nogen aftale.

Udmeldingen kommer, efter at N's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, fredag sagde, at med forhandlingerne starter nedtællingen til FN-overvågede præsident- og parlamentsvalg i Syrien om halvandet år.

Det siger den syriske udenrigsminister, Walid al-Moualem, lørdag, to dage før et møde med den syriske opposition er planlagt til at finde sted i Genève.

- Vi vil ikke tale med nogen, som ønsker at diskutere præsidentembedet. Bashar al-Assad er den røde linje og er det syriske folks eje, siger han på et pressemøde i Damaskus.

Udenrigsministerens udtalelse er omgående blevet kritiseret af den største alliance af oppositionspartier, HNC.

- Jeg mener, han hamrer det sidste søm i Geneves ligkiste, siger Monzer Makhous fra HNC.

- Moualem stopper Genève, før det er kommet i gang, mener han.

Syrisk regering agter at dukke op i Genève søndag

Den syriske udenrigsminister, Walid alMoualem fortæller på pressemødet, at den syriske delegation vil møde op i Genève søndag, men at den kun vil vente 24 timer på den syriske opposition.

- Vores delegation vil tage afsted til Genève i morgen. Vi vil vente i 24 timer, og hvis der ikke er nogen dér, så vil vi vende hjem, siger han.

Den sidste runde forhandlinger mellem regeringen og HNC brød sammen i sidste måned. Dengang ankom HNC halvandet døgn efter den syriske regeringsdelegation. Begge parter har denne gang indvilget i en ny runde indirekte forhandlinger fra mandag.

USA's udenrigsminister, John Kerry, sagde tidligere lørdag, at han tror mødet i Genève bliver til noget, selv om der er tegn på, at den syriske regering bryder den igangværende våbenstilstand.

Men han advarer Assad.

- Assad-regimet kan ikke bruge denne proces som en måde til at udnytte situationen, når andre i god tro forsøger at holde sig til den. Og der er en tålmodighedsgrænse, hvad det angår, forklarer han.

/ritzau/AFP

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube