Tema Krigen i Syrien

Syriske kurdere: Rusland vil træne vores styrker

Russiske styrker vil tilbyde syriske kurdere militær træning i ny aftale. Til gengæld får Rusland en ny base.

Soldater fra den kurdiske YPG-milits skal trænes af Rusland, så de er bedre rustet til at "bekæmpe terrorisme", lyder det fra militsen. (Foto: Rodi Said © Scanpix)

Rusland og kurdere i Syrien har indgået en aftale om at samarbejde i det krigsramte syriske område.

Det oplyser en talsmand for den kurdiske YPG-milits mandag.

Aftalen mellem de to parter betyder, at russerne får lov til at oprette en militærbase i den nordvestlige del af Syrien, hvor YPG-folkene har kontrol.

Til gengæld vil Rusland træne de kurdiske styrker militært, så de er bedre rustet til at "bekæmpe terrorisme", lyder det.

- Ruslands tilstedeværelse sker som led i en aftale mellem YPG og de russiske styrker, der lige nu er i Syrien, siger talsmand Redur Xelil i en skriftlig udtalelse.

- Rammen for aftalen er et samarbejde i kampen mod terrorisme ved at sørge for, at vores styrker bliver trænet i moderne krigsførelse, og at et område med direkte kontakt med de russiske styrker bliver oprettet, lyder det videre.

Redur Xelil tilføjer, at aftalen er den første af sin slags.

Ruslands forsvarsministerium afviser dog mandag aften, at landet har planer om "en ny russisk militærbase". Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Dog vil en del af Ruslands "forsoningscenter" blive oprettet i området, lyder det ifølge mediet Ria.

Samarbejdet mellem de to parter vil formentlig vække vrede i Tyrkiet. Her anses YPG for at være en væbnet, forlænget arm af det kurdiske parti PKK, der står i stærk opposition til præsident Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkiet har tidligere sat militære aktioner i gang for at forhindre, at YPG får kontrol over et større område langs den syrisk-tyrkiske grænse.

De kurdiske styrker har længe været allieret med USA og har spillet en stor rolle i kampen mod Islamisk Stat (IS) i Syrien.

/ritzau/Reuters