Tema Krigen i Syrien

Syv-årig tweetede fra Aleppo: Nu er hun sluppet væk fra byen

Bana Alabed og hendes mor, som har flere end 300.000 følger på Twitter, er blevet evakueret fra Aleppo.

/-årige Bana Alabed og hendes mor fotograferet, efter de er kommet ud af Aleppo. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Den syv-årige pige Bana Alabed er for mange blevet symbolet på de børn, der er fanget midt i den syriske borgerkrig i byen Aleppo.

I de seneste måneder har hun sammen med sin mor tweetet fra livet midt i krigszonen. I korte opdateringer har hun fortalt omverdenen, hvordan hun har mistet sit hjem til bomberne, ikke haft mad nok, set sine venner dø og sin far blive såret.

De seneste mange opdateringer har været råb om hjælp til at komme ud af Aleppo, og det er nu lykkedes.

Ifølge BBC var Bana Alabed med den første gruppe, der kom ud fra byen i går aftes, efter evakueringerne ellers har været sat i stå i flere dage. Hendes mor, Fatemah, har fortalt, at de ventede i 24 timer på en bus uden mad og vand, inden de blev kørt ud af byen.

Siden i aftes er i alt 7.000 personer blevet evakueret fra Aleppo, skriver Robert Mardini, der er ICRC's direktør for Mellemøsten, på Twitter her til aften.

Ked af at forlade sit land

Det var Bana Alabeds mor, Fatemah, der i september oprettede Twitter-kontoen for at sætte fokus på, hvor meget børn lider i en krig.

Undervejs har de fået mere end 325.000 følgere - heriblandt børnebogsfatteren J.K. Rowling, der sendte en elektronisk kopi af sine Harry Potter-bøger til pigen.

- Vi har været igennem uendelige bombardementer i Aleppo, sagde Bana Alabed til det statslige tyrkisk nyhedsbureau Anadolu, efter hun kom ud fra Aleppo:

- Jeg vil gerne takke alle dem, der har interesseret sig for os, siger hun.

Hendes mor siger i et interview med nyhedsbureauet Qasioun, at hun er "glad for, at de nåede ud til hele verden".

- Men jeg er ked af at forlade mit land, jeg efterlader min sjæl her, siger hun.

Der har flere gange været sået tvivl om, hvorvidt Twitter-kontoen var falsk og ren propaganda mod regimet, men det er blevet tilbagevist af CNN, der for nylig lavede et interview med Fatemah og hendes datter.

På samme måde har man på siden Bellingcat, der laver borgerjournalistik, undersøgt sagen og konkluderet, at beskederne kom fra en Twitterkonto i Aleppo og ikke i Tyrkiet, som det også er blevet påstået.