Tema Krigen i Syrien

IS tager skylden for flere bilbomber i Syrien

Flere bilbomber har ramt ved en helligdom nær hovedstaden Damaskus og i byen Homs, hvor mindst 57 er dræbt.

Syrisk dreng efter flere bomber i Damaskus var med til at skabe en blodig søndag i Syrien. (Foto: - © Scanpix)

På en dag, hvor en våbenhvile i Syrien hævdes at være tættere på end nogensinde, har Islamisk Stat med flere voldsomme bombeangreb taget livet af omkring 120 mennesker.

Ved den shiamuslimske helligdom Sayyida Zeinab nær Damaskus har flere bomber taget livet af 62 personer, og i Homs har to bilbomber taget livet af mindst 57 i et af de dødeligste angreb i den syriske by under den fem år lange borgerkrig.

Begge dødstal stammer fra overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder. Angrebene er bekræftet af syrisk tv.

Islamisk Stat har taget skylden for bilbomberne begge steder. Dermed bekræfter den ekstremistiske gruppe tidligere meldinger fra overvågningsgruppen.

Våbenhvile synes langt væk

Optagelser fra syrisk tv viser forkullede lig liggende mellem murbrokker og ødelagte forretninger i et stort område. Sårede gik bedøvede rundt i kaosset.

Angrebene sker på en dag, hvor den amerikanske udenrigsminister siger, at en våbenhvile i Syrien er tæt på at være på plads.

Lørdag aften erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig klar til en våbenhvile - på én betingelse: At lande uden for Syrien skal stoppe deres støtte til "terroristerne".

Det gælder især nabolandet Tyrkiet.

Assad-styret har under den fem år lange krig i landet omtalt oprørere som "terrorister".

FN's forsøg på at mægle mellem Assad-styret og oppositionen i starten af februar endte uden den ønskede løsning på konflikten, som menes at have kostet flere end en kvart million mennesker livet.

/ritzau/Reuters