Tema Valg i USA 2016

Trump og Clinton vinder - Rubio trækker sig

Både Republikanernes Donald Trump og Demokraternes Hillary Clinton vinder den vigtige delstat stort.

Donald Trump mellem sin kampagneleder, Corey Lewandowski (v) og hans søn Eric (h). (Foto: JOE SKIPPER © Scanpix)

Det bliver beskrevet som mareridtet for partitoppen hos Republikanerne. Ikke desto mindre ligner milliardæren Donald Trump partiets bud på en præsidentkandidat til november.

Det står klart, efter at Donald Trump igen har fejet al modstand til side og vundet tre ud fem delstater i Republikanernes primærvalg natten til onsdag dansk tid.

Trump vinder i Florida, North Carolina, og Illinois, mens Ohio-guvernør John Kasich vinder sin hjemstat. I delstaten Missouri er der dødt løb mellem Trump og senator Ted Cruz, og staten har stadig ikke fundet en vinder.

Valg i USA 2016

Følg kapløbet mellem Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, og Republikanernes kandidat, Donald Trump, om at vinde det amerikanske valg den 8. november her.

Gå til tema

Det efterlader Donald Trump klart i spidsen for ræset om at blive Republikanernes præsidentkandidat. Donald Trump krydser også en gylden grænse ved at have vundet flertallet af delegerede i mere end otte stater.

Efter Republikanernes partiregler skal en kandidat netop vinde flertallet af delegerede i otte stater for at være i spil til nomineringen.

Hos Demokraterne vinder Hillary Clinton alle fem delstater.

Svært for modstanderne

Mens Trump buldrer derudad har hans tre modstandere hidtil delt stemmerne så godt imellem sig, at det bliver svært for en kandidat at opnå et flertal af delegerede i otte stater, inden partiets konvent skal nominere en præsidentkandidat.

Trump takker sin familie efter sejren, da han taler til sine støtter i Florida.

- Min familie har arbejdet hårdt for mig. Ivanka er derhjemme, hun er lige ved at være klar til at få et barn, siger milliardæren om sin datter, der er gravid.

Efterfølgende skifter milliardæren over til sit mantra: At USA skal begynde at "vinde" igen.

- En dag om ikke særligt lang tid vil Apple og alle de andre store firmaer lave deres ting i USA. Hvis jeg altså vinder, ellers sker det slet ikke. Jeg kan lave en aftale om den slags på ti minutter, siger han.

Før de sidste delegerede efter primærvalgene tirsdag er fordelt, har Donald Trump 619 delegerede. Ted Cruz har 394, mens Marco Rubio har 167 og John Kasich har 136.

Det kræver 1237 delegerede at vinde nomineringen for Republikanerne.

Marco Rubio har trukket sig efter nederlaget til Trump på hjemmebanen Florida. (Foto: Angel Valentin © Scanpix)

Tabte på hjemmebane

Senator Marco Rubio har efter nederlaget holdt en tale, hvor han meddeler, at han indstiller sit kandidatur.

Senatoren var på hjemmebane i Florida, og mange amerikanske kommentatorer havde også på forhånd set Florida som Rubios sidste mulighed for at komme tilbage i kampen om Republikanernes nominering, som Donald Trump fører klart.

/ritzau/

Marco Rubio fik knus fra familien, men smæk af vælgerne på hjemmebanen Florida. Nu har han indstillet sit kandidatur.

Opslået af DR Nyheder på 16. marts 2016

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube