Tyrkiet vil ikke sende flygtninge tilbage til konfliktzoner

Ifølge den tyrkiske udenrigsminister har EU stort set accepteret tyrkernes krav til flygtningeaftalen med EU.

Tyrkiets udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu forsikrer, at Tyrkiet ingen intentioner har om at sende flygtninge tilbage til konfliktzoner (Foto: DAVID MDZINARISHVILI © Scanpix)

Tyrkiet har ingen intentioner om at sende flygtninge tilbage til konfliktzoner. Det understreger den tyrkiske udenrigsminister i kølvandet på det aftaleudkast, som EU og Tyrkiet mandag nåede til enighed om i forsøget på at tæmme flygtninge- og migrationskrisen.

Udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu siger onsdag, at EU stort set har accepteret tyrkernes krav til aftalen, der blandt andet tæller flere penge til at hjælpe flygtninge i Tyrkiet, hurtigere visumfrihed for tyrkere til EU og mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.

For at gøre den farlige tur over Middelhavet nytteløs er de 28 EU-lande blevet enige med tyrkerne om, at Tyrkiet skal tage alle personer tilbage, som illegalt krydser havet fra Tyrkiet til de overbelastede græske øer. Alle omkostninger til dette skal betales af EU.

Samtidig er parterne blevet enige om, at for hver syrer, som Tyrkiet tager imod fra de græske øer, skal EU-landene tage imod en anden syrer fra flygtningelejrene i Tyrkiet.

Både FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og FN's børneorganisation, Unicef, har dog udtrykt bekymring over denne del af aftalen.

- Jeg er bekymret over en ordning, der indebærer at returnere mennesker fra et land til et andet uden at stille de garantier for beskyttelse af flygtninge, der kræves i henhold til folkeretten, sagde chefen for UNHCR, italieneren Filippo Grandi, tirsdag.

Tyrkiet er i dag hjemsted for flere end 2,7 millioner flygtninge fra krigen i Syrien.

/ritzau/Reuters

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube