Tema Krigen i Syrien

Ukraines premierminister giver russerne skylden: 'Drikfældige separatister' kan umuligt betjene missil

Ingen tvivl om, at russiske styrker står bag nedskydningen af fly, mener premierminister.

Smadret flyvrag blev transporteret væk til undersøgelse, som nu er fremlagt af hollandske efterforskere, da et flertal af de dræbte var hollændere. (Foto: Antonio Bronic © Scanpix)

Selvom det var et russisk missil, der skød MH17-flyet ned over det østlige Ukraine, står det fortsat hen i det uvisse, hvem der præcist betjente det.

I den ukrainske regering er man dog ikke i tvivl. Buk-missilet blev affyret af specialtrænede russiske soldater, siger landets premierminister, Arsenij Jatsenjuk.

Han tror ikke på, at prorussiske seperatister, som vil løsrives fra Urakine, selv har formået at bruge så toptunet udstyr.

- Vores holdning er, at det udelukkende blev udført fra et område kontrolleret af russiske soldater, og der er ingen tvivl om, at drikfældige separatister ikke er i stand til at betjene Buk-systemer, og det betyder, at systemerne blev styret af professionelle, russiske soldater, siger han ifølge Reuters.

298 mennesker mistede livet, da flyet styrtede. I dag fremlagde den hollandske havarikommission konklusionen om, at missilet var lavet af russerne.

Russerne har hele tiden fastholdt ikke at have noget at gøre med nedskydningen. Endda har styret i Moskva sagt, at det kunne være ukrainske styrker, som stod bag.

Flere vestlige lande finder det sandsynligt, at flyet blev skudt ned af separatister, da disse troede, at flyet var et ukrainsk militærfly.

Den hollandske ledelse af efterforskningen siger, at man allerede har fundet personer, der er særligt interessante for efterforskningen uden dog at nævne navne.