Ukrainsk helikopterpilot vil blive dømt skyldig i drab på to russiske journalister

Den 34-årige kvindelige pilot har sagen igennem fastholdt sin uskyld - anklagemyndigheden har krævet en fængselsstraf på 23 år.

Nadija Savtjenko i retten den 9. marts, hvor hun fik mulighed for at komme med en sidste udtalelse inden domsafsigelsen. (Foto: YURY MALTSEV © Scanpix)

Artiklen er redigeret den 21. marts klokken 13:04: Ordlyden er ændret fra "kendt skyldig" til "vil blive kendt skyldig", da den endelige dom først er afgivet, når dommeren har afsluttet oplæsningen af selve domsafsigelsen. Den endelige dom og strafudmåling forventes at komme i morgen.

Den ukrainske helikopterpilot Nadija Savtjenko vil blive erklæret skyldig i medvirken i drabet på to russiske journalister og for efterfølgende at have krydset grænsen til Rusland illegalt.

Det står fast, efter at en russisk domstol i dag begyndte oplæsning af dommen i en sag, der har vakt international røre og forstærket spændingerne mellem de allerede stridende nabolande Rusland og Ukraine.

Ifølge anklagemyndigheden dræbte Nadija Savtjenko de to russiske journalister samt adskillige andre civile under et morterangreb nær Lugansk i det østlige Ukraine i juli 2014.

Ifølge helikopterpiloten selv udførte hun ikke angrebet, der dræbte de to journalister, men var i området for at evakuere sårede personer.

Savtjenko har under hele sagen fastholdt sin uskyld og anklaget pro-russiske styrker for at have bortført hende - mindst en time inden det påståede angrebet blev udført.

Ifølge de russiske myndigheder krydsede Savtjenko dog selv grænsen til Rusland under dække af at være asylansøger.

Både Ukraine og flere vestlige politikere har af flere omgange opfordret Rusland til at løslade helikopterpiloten.

Da Savtjenko, som har protesteret mod anklagen blandt andet ved at sultestrejke fik mulighed for at komme med en sidste udtalelse inden domsafsigelsen, stillede hun sig op på vidnebænken, rakte langefingeren i vejret og sagde, "her er min sidste udtalelse", hvorefter hun begyndte at synge den ukrainske nationalsang.

Anklagemyndigheden har krævet en fængselsdom på 23 år samt en bøde på 100.000 rubler, knap 10.000 danske kroner.

Savchenko