Tema Nordkoreas missiltrussel

USA er klar til at svare igen på nordkoreansk angreb

Både Demokrater og Republikanere opfordrer Trump til at træde varsomt i forhold til Nordkorea.

Trusler fyger mellem Nordkoreas leder Kim Jong-un og USA's præsident Donald Trump - senest er den lille stillehavsø Guam blevet trukket ind i den retoriske kamp. (Foto: How Hwee Young og Jonathan Ernst © sCANPIX)

Nordkorea har rettet en direkte trussel om missilangreb på stillehavsøen Guam, der er amerikansk territorium.

- Vi fastholder altid et højt niveau af parathed og har kapaciteten til at modsvare enhver trussel, også dem fra Nordkorea, siger talsmand Jonny Michael til CNN.

Øens guvernør Eddie Calvo har været i kontakt med Det Hvide Hus og gentager overfor Reuters meldingen om, at øen er forberedt på "enhver eventualitet".

- Guam er amerikansk jord. Vi er ikke bare en militær installation.

Luftfoto af USA's flådebase i Guam taget tilbage i 2006. Næsten en tredjedel af øen er kontrolleret af det amerikanske militær. (Foto: handout © Scanpix)

Fra øens civilforsvar lyder det samtidig, at der ikke er nogen overhængende fare for amerikanske statsborgere og besøgendes sikkerhed.

Guams medlem af den amerikanske kongres, Madeleine Z. Bordallo, opfordrer USA's præsident Donald Trump til at vise sig som en stabil leder og indgå i et internationalt samarbejde for at deeskalere spændingerne og forhindre Nordkorea i at fortsætte dets våbenprogram.

- Guam er stadig sikker, og jeg er tryg ved det amerikanske forsvars evne til at beskytte vores ø og allierede i regionen, siger hun til Reuters.

Den lille ø ligger i det vestlige Stillehav cirka 5.300 kilometer nord for Australiens største by Sydney. Og fra Australiens side opfordrer landets premierminister Malcolm Turnbull det internationale samfund til at samarbejde om at få bragt Nordkorea til fornuft - særligt Kina.

- Regimet må komme til fornuft og stoppe dets ulovlige provokationer, siger Turnbull ifølge australske ABC News.

Fakta om Guam: USA's "permanente hangarskib"

Guam er amerikansk territorium og ligger i det vestlige Stillehav.

Øen er 550 kvadratkilometer stor og har en befolkning på godt 160.000 mennesker.

Der er omkring 6.000 amerikanske soldater på Guam. Næsten en tredjedel af øen er kontrolleret af det amerikanske militær.

The Joint Region Marianas er en amerikansk militærkommando på øen, der kombinerer militærbaserne Anderson Air Force Base og Naval Base Guam.

Anderson Air Force Base huser B52-bombefly samt jagerfly.

Øverstbefalende i det amerikanske militær har refereret til Guam som USA's "permanente hangarskib".

Øen ligger sydøst for Nordkorea omkring 3.400 kilometer fra hovedstaden Pyongyang.

Alle, der fødes på Guam, er amerikanske statsborgere.

Kilde: ABC News

/ritzau/

Hensynsløs retorik er ikke vejen

Truslen mod Guam er den seneste udvikling i et mere og mere anspændt forhold mellem USA og Nordkorea.

I aftes kunne avisen The Washington Post afsløre, at Nordkorea angiveligt har formået at fremstille et mindre atomsprænghoved, der muligvis kan monteres på de missiler, som det lukkede land i den seneste tid har testet. Avisen havde oplysningerne fra en rapport.

Den information fik så den amerikanske præsident til direkte at love bål og brand, hvis Nordkorea fortsatte med sine trusler mod USA.

- De (Nordkorea, red.) vil blive mødt med ild, raseri og for at være ærlig en kraft, hvis lige denne verden ikke nogensinde før har set, lød det fra Trump.

Præsidentens udmelding har også fået flere senatorer til at tage bladet fra munden. Blandt andre republikaneren John McCain, der opfordrer sin præsident til at træde varsomt, medmindre han reelt er klar til at gøre handling af sin trussel.

- Jeg er ikke enig i præsidentens kommentarer, fordi du skal være sikker på, at du kan gøre det, som du siger, du vil gøre, siger han til AP.

Også Demokraternes leder i senatet, Chuck Schurmer, er ifølge Reuters skeptisk. Han forklarer, at USA er nødt til at føre en hård og fast linje mod Nordkorea.

- Men hensynsløs retorik er ikke en strategi for at holde USA sikker, siger han.