USA udleverer ikke dømt dansker

En dansker er idømt seks års fængsel for uagtsomt manddrab i USA, men et ønske om at få ham udleveret til afsoning i Danmark er afvist.

Den amerikanske stat Florida vil ikke udlevere en dansker, der er dømt for uagtsomt manddrab i forbindelse med en trafikulykke. Det var samme stat, som krævede danske Camilla Broe udleveret til strafforfølgelse (Arkivfoto) (Foto: Birgitte Melbye © DR)

Delstaten Florida nægter at lade en dømt dansk statsborger afsone sin straf bag danske tremmer.

I foråret blev en 32-årig mand idømt seks års fængsel i en sag fra Miami om uagtsomt manddrab. Under en ferie kørte han i beruset tilstand bil og var årsag til en ulykke, hvor en person mistede livet.

I det amerikanske fængsel er han blevet smittet med tuberkulose. Men ansøgningen om at overføre den syge mand til fortsat afsoning i Danmark er for nylig blevet afvist uden en begrundelse.

En anden dansk statsborger, 42-årige Camilla Broe, blev for nyligt udleveret til retsforfølgelse i Florida, sigtet for narkosmugling.

Det giver ingen mening

Advokat Thorkild Høyer arbejder med sagen og kritiserer envejstrafikken.

- Danmark overfører gerne amerikanere, der er dømt her, og vi udleverer også danskere til strafforfølgning i USA. Så det giver ingen mening, at USA ikke gør det samme i forhold til os, siger han.

Han mener, at USA ikke lever op til den gensidighed, som internationale konventioner om overførsel af dømte hviler på.

Den 32-årige er villig til at afsone hele den resterende del af dommen, selv om den er hårdere end en tilsvarende dansk sag om spritkørsel og uagtsomt manddrab.

Kan først søge igen om tre år

De danske myndigheder er indstillet på at få manden hertil. Både Københavns Politi og Statsadvokaten for København har sagt ja, men USA har afvist anmodningen fra det danske Justitsministerium.

Afgørelsen fra Florida kan ikke appelleres, og en ny ansøgning kan først indgives om tre år.

DF vil have en begrundelse af USA, og derfor bliver sagen taget op i retsudvalget, siger formanden for udvalget, Peter Skaarup.